A kampány mélypontja? Jakab Péter a miniszterelnök börtönbeli megerőszakolásával viccelődött
Vélemény
A kampány mélypontja? Jakab Péter a miniszterelnök börtönbeli megerőszakolásával viccelődött

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2021. 09. 21.
Olyan szintre süllyedt a választási kampány színvonala, hogy az - politikai oldaltól függetlenül - minden jóérzésű magyar állampolgárt el kell, hogy borzasszon. Undorodom attól a gondolattól, hogy a jövőben az legyen a módi, hogy a kormányfői posztnak nem hogy a kellő tiszteletet nem adják meg, de simán belefér, hogy a börtönbeli megerőszakolásán lamentáljanak.

Ez egy véleménycikk.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnöke a parlament hétfői ülésén a szokásos gengszterezésen és lopás-vádakon túl azzal is támadta a miniszterelnököt, hogy gyűlöletkampányt folytat genderkérdésben. Felszólalását azzal zárta, hogy a gyűlölet mindig visszahull a gyűlölködők fejére, és „fogja kicsit vissza magát” (a miniszterelnök)

„mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.”

Ezek a mondatok szembe mennek minden jó ízléssel. De még ha az ízlésünket a sutba is dobtuk, akkor akár még konkrét nemi erőszakkal történő fenyegetésként is értelmezhetjük azt, hogy egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem csak azzal fenyegeti meg egy ország háromszor is kétharmaddal megválasztott kormányfőjét mindennemű bírósági tárgyalást megelőlegezve, hogy börtönbe kerül, hanem azzal is, hogy a rácsok falai mögött talán meg is fogják erőszakolni.

Mit reagál az ellenzék?

Ha az ellenzéki összefogásban valóban hisznek abban, hogy egy jobb, élhetőbb és szerethetőbb Magyarországot akarnak megteremteni, akkor most azonnal felbontják a megállapodást Jakab Péterrel és a Jobbikkal. Nem elég néhány vastagbetűs Facebook-poszt, egy hangos ejnye-bejnye, látszólagos elhatárolódás. Egyszerűen vállalhatatlan mások megerőszakolásával viccelődni, az sem mentené fel Jakabot a felelősség alól, hogyha a miniszterelnökkel szemben felhozott vádak mindegyike valós és bizonyított volna.

Még ellenzéki fejjel gondolkozva sem értelmezhető, hogyan lehet ilyen szintű gyűlölettel/gyűlöletszítással orvosolni egy állítólagos „gyűlöletkampányt”. Ahogyan az is teljesen logikátlan, hogyan lehet nem jogállami eszközökkel helyreállítani a jogállamot

Valóban ilyen Magyarországot szeretnénk, ahol a politikai közbeszéd olyan szintre aljasul, hogy az emberi méltóságot a legkevésbé sem tisztelik?

Mit üzen ez a választópolgároknak?

Ki vállalja a felelősséget majd azért, ha az ellenzéki szavazótábor radikálisabb szárnya feljogosítva érzi magát arra, hogy hasonlóan fenyegetőzzön és gúnyolódjon, akár saját kezűleg elégtételt szerezzen magának? Ki fog megálljt szabni az indulatoknak akkor, ha veszít, vagy ha esetleg győz az ellenzéki tömb?

"Világos" üzenet a választók felé

A szövetséges ellenzéki pártok egyszerűen nem tehetik meg, hogy hallgatásukkal akceptálják ezt a fajta viselkedést és nyelvezetet, mert ezzel a gyűlölet olyan szintjének nyitnak teret, amit a kampány végeztével sem lehet majd kordában tartani.

Éppen ezért volt beszédes az ellenzéki összefogás hozzáállása az amúgy szintén jobbikos, korábban súlyos antiszemita kijelentéseket tevő képviselők indításához, támogatásához. Ott mindössze felemás bocsánatkérésekkel beérte az összefogás, ami pedig talán egy még súlyosabb problémával kapcsolatban, az antiszemitizmus terén üzente meg a szavazóknak, bocsánatos bűn a zsidógyűlölet, ha a jó oldalon állsz.

A politikai kommunikáció és közbeszéd ilyen mértékű elaljasulásában nyilvánvalóan mindkét oldalnak meg van és volt a szerepe és felelőssége. Most azonban olyan Rubicont lépett át Jakab, és a vele szövetséges ellenzéki pártok, ami sötét jövőt vetít előre a magyar társadalom számára.

Most kell megálljt parancsolni, míg végleg késő lesz.

Jakab Péterre reagált már a Momentum és civil szervezetként a Budapest Pride is, akik immáron nem először szeretnének politikai szereplőként fellépni az ellenzéki térfélen. Legutóbb is felszólították az ellenzéki összefogást, hogy LMBT-párti jelölteket indítsanak, miután Jakab úgy fogalmazott, hogy nem kíván küzdeni azért, hogy egy gyermeknek három apja legyen. A mostani felszólalással kapcsolatban homofóbiát is emlegetnek (!), és "felszólítják" Jakab Pétert, hogy "tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot". 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!