A béremelés ellenére erősödhet az orvoselvándorlás
Finomítani kellene a most elfogadott törvényen – mondja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke
A béremelés ellenére erősödhet az orvoselvándorlás

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 09.
Az orvosok történelmi jelentőségű béremeléséről és a hálapénz kivezetéséről szóló törvényt jó alapnak tartja, de a szakemberek békeidőben való átvezényelhetőségét kivenné belőle dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke. A szervezet tíz éve küzd az orvosok tisztességes bérezéséért és a paraszolvencia megszüntetéséért.

Mit gondolnak a törvény időzítéséről, illetve gyors elfogadásáról?

- Mindannyiunkat meglepett! Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a több éves szélmalomharcnak tűnő küzdelem a hálapénzrendszer eltörlésért eléri a célját, és a miniszterelnök kiáll és maga jelenti be, hogy elkezdődik a valódi rendszerváltás az egészségügyben. A törvény gyors elfogadása nem lenne probléma, ha megfelelő egyeztetés előzte volna meg. Az egyeztetés hiánya az már sokkal problémásabb, hiszen körültekintő társadalmi egyezetés nélkül borítékolható volt, hogy lesznek problémák a törvény elfogadottságával az orvosok körében. 

Az új szabályozás mennyiben illeszkedik az Önök által megfogalmazott eddigi javaslatokhoz?

- A béremelés mértéke, üteme a jelenlegi (világjárvány) helyzetben elfogadható. A hálapénz adásának és elfogadásának teljes körű tiltásával, illetve kriminalizálásával meg kellett volna várni az utolsó lépcsőt a béremelésben. 

Mi tekinthető a törvény pozitívumának?

- Mindenképp pozitív, hogy rendezi az orvosok bérét, és hitet tesz a hálapénzrendszer megszüntetése mellett, illetve a magán és állami egészségügy viszonyának tisztázásának irányába. 

A törvény alapot ad arra, hogy a részletszabályok megfelelő kidolgozásával létrehozzunk egy olyan egészségügyet, amiben a beteg biztonságban gyógyulhat hálapénz adása nélkül, mert a rendszer transzparens, és a beteg látja, hogy ő a szakma szabályai szerint, a nemzetközi normáknak megfelelően fog gyógyulni.  A béreloszlást a jövőben érdemes lesz úgy differenciálni, hogy azon kollégák, akik alkalmasak oktatásra és/vagy többet és jobban dolgoznak, azok többet is keressenek az átlagnál. 

Mi az intézkedés legnagyobb hátránya?

- A nem szükségállapotban történő kirendelés lehetősége, és ennek az igencsak hosszú, akár két éves időtartama. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Nem találkoztam olyan orvossal, aki ezt elfogadhatónak tartaná. Ezt mindenképp ki kell venni a törvényből. Továbbá részletezni kell a másodállás lehetőségének szabályozását is. 

Alkalmas-e a törvény ebben a formában a hálapénz kivezetésére?

- Amennyiben a felek betartják a törvényeket, akkor igen. 

Régi vágyunk, hogy egy ilyen jogszabály megszülessen. Több kollégámmal együtt már 2009-ben népszavazást kezdeményeztünk a ProSanitatis Egyesület égisze alatt a hálapénz minden formájának tiltásáért. Akkor ez még kudarcba fulladt. A Magyar Rezidens Szövetség HálaPénz – Hálát a betegtől Pénzt az Államtól Kampánnyal sikerült a tabut ledönteni, de a végső sikert az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, illetve az új Magyar Orvosi Kamara vezetés elkötelezett hálapénz-ellenessége hozta meg. 
Tíz év folyamatos lobbizás kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk. 

Mit gondolnak a szolgálati jogviszonyról, illetve az átvezényelhetőségről?

- Nem volt szerencsés kivenni minket a közalkalmazotti körből, és ahogy fentebb kitértem rá a békeidőben történő átvezénylés teljes mértékben elfogadhatatlan. 

Mennyire szolgálhatja ez a lépés a biztonságos betegellátást, a minőségi ellátást?

- A törvény közel sem tökéletes, és ne felejtsük el, hogy ez (csak) egy kerettörvény, de az irány a biztonságos betegellátás és minőségi ellátás irányába mutat. Szükség van egy részletes minőségbiztosítási és a transzparenciát biztosító szabályrendszerre. A betegnek látnia és éreznie kell, hogy biztonságban gyógyulhat és a szakma szabályai szerint látják el. 

A törvény átláthatóságra törekszik, mennyiben segíti azt elő?

- A törvény így önmagában még nem alkalmas arra, hogy az átláthatóság igényét kielégítse, de nem rossz alap. További, részletes, és egyeztetések utáni rendeletekben kell olyan szabályzókat, ösztönzőket beépíteni a rendszerbe, amelyek az átláthatóság irányába mutatnak. 

A béremelés képes lesz az orvosok itthon tartására, illetve hazacsábítására?

- Amennyiben törvényt módosítanak és kiveszik a ,,békeidőben” is elrendelhető kirendelés lehetőségét, illetve megnyugtatóan rendezik a másodállás kérdését, akkor igen. 

Ellenkező esetben az orvoselvándorlást fogja elősegíteni. A külföldön dolgozó kollégák biztosan nem fognak hazajönni, a magán és állami ellátásban is dolgozó kollégák inkább a magánszolgáltatókat fogják választani, a frissen végzettek pedig sokkal nagyobb arányban fognak külföldre vándorolni, mint eddig tették. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!