hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar Orvosi Kamara titkára: Pozitív teszt esetén bedarál a rendszer
Interjú Svéd Tamással
Magyar Orvosi Kamara titkára: Pozitív teszt esetén bedarál a rendszer

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 19.
A hazai egészségügyi rendszer felkészültségéről, a védekezés feltételeiről és a járvány várható következményeiről kérdeztük a Magyar Orvosi Kamara titkárát, Svéd Tamást.

Közleményt adott ki a MOK arról, hogy meg kell erősíteni a közösségi megelőzést – mit szólnak a pénzbírság bevezetéséhez? 

– Ennek is lehet létjogosultsága, de ennél is fontosabb lenne az emberek belátása és együttműködése. A lakosság tájékoztatása, meggyőzése terén bőven akad még tennivaló, mert ha az emberek továbbra sem veszik komolyan a veszélyt, akkor nagy baj jöhet. Ahhoz ugyanis, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, amibe tavasszal Olaszország jutott, illetve ahhoz, hogy az ország a leginkább működőképes maradjon, az kellene, hogy ismét ellapítsuk a járványgörbét, azaz a jelenlegi, meglehetősen durva ütemű, magas reprodukciójú fertőzést valahogy megakasszuk. Ennek egyik alapfeltétele, hogy legalább azokat az óvintézkedési szabályokat, amiket már meghozott a kormány, betartsák az emberek. 

Kormányzati részről azt mondják, az egészségügyben biztosítottak a védekezés feltételei. A kamara közleménye szerint viszont szükséges lenne az egészségügy felkészítése a járvány második hullámára. Milyen hiányosságokra gondoltak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!