(18+) Zászlóháború, tálibellenes tömegtüntetések és lövöldözős oszlatás Afganisztánban
Legalább hárman életüket vesztették és 12-en megsérültek Jalalabadban
(18+) Zászlóháború, tálibellenes tömegtüntetések és lövöldözős oszlatás Afganisztánban

Forrás: Twitter/Frud Bezhan

2021. 08. 18.
Nem mindenki menekül az országból: emberek százai vonultak az utcákra a tálibok és a iszlám kalifátus ellen Afganisztán szerte. Számos helyen afgán nemzeti zászlóra cserélik vissza a fekete-fehér tálib-lobogókat, és rengetegen vonulnak az utcákon a rezsim ellen. A tálibok állítólag lövöldözéssel igyekeznek feloszlatni a tömeget.

Drámai felvételek láttak napvilágot Jalalabad afgán városból, ahol az óriási nemzeti afgán lobogóval demonstrálók egyik pillanatról a másikra pánikolva futásnak erednek, és a háttérben fegyverropogás hallatszik. 

A hírek szerint a tálib iszlamisták a tömeg közé lőve igyekeztek feloszlatni azt, annak ellenére, hogy a tálib vezetés épp a közelmúltban ígérte meg, hogy béke lesz, nem lesz vérontás, és tiszteletben tartják majd a szabadságjogokat.

Legalább három ember életét vesztette, és 12-en megsérültek az incidens során. 

A kabuli reptér környékén is megrázó felvételeket készítettek nyugati újságírók, melyeken vérző asszonyok és gyermekek látszanak, milicisták korábbi, random támadásainak áldozatai.

A Los Angeles Times által készített egyik felvételen egy eszméletlen nő látszik véres fejjel illetve egy kisfiú, hasonlóan súlyos állapotban. Legalább egy tucat ember sérült meg kedden, amikor felfegyverzett tálib harcosok több száz fegyvertelen afgánt fogtak össze, akik a repülőtérre igyekeztek elmenekülni az új rendszer elől - számolt be a hírportál.

A tálibok „biztonságos áthaladást” ígértek mindenki számára, aki el akarja hagyni az országot, úgy tűnik, a gyakorlatban ez mégsem tapasztalható. 

Számos nő is az utcákra vonult táblákkal tiltakozni a saría-törvények újbóli bevezetése ellen, ami rendkívül kiszolgáltatottá tenné őket, és rendkívüli módon csorbítaná a szabadságjogaikat.

Vasárnap, jóval a hírszerzési források által előrejelzett időpont előtt, a tálibok sikeresen bevették Kabult, Afganisztán fővárosát. Az amerikai nagykövetséget evakuálták, az afgán elnök elmenekült, és pánikoló tömegek rohanták meg a reptereket, hogy minél hamarabb elhagyhassák az országot, ahol mostantól az iszlamisták diktálják a törvényt. 

Azóta is zajlanak a diplomaták és külföldi polgárok evakuációi, mellyel párhuzamosan afgánok tömegei igyekeznek a gépekre felkapaszkodva elmenekülni az iszlamista rezsim elől.

(NYPost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!