(18+) Videón a haiti miniszterelnök elleni sikertelen merénylet
(18+) Videón a haiti miniszterelnök elleni sikertelen merénylet

Youtube/NBC

2022. 01. 06.
Fegyveresek próbálták megölni Ariel Henry haiti miniszterelnököt az ország függetlenségének évfordulója alkalmából rendezett rendezvényen múlt hétvégén. A merénylet kudarcba fulladt.

Az interneten közzétett videón a miniszterelnök és kísérete látható, majd lövések dördülnek el.

Az országban jelentősen romlott a közbiztonság Jovenel Moïse elnök tavaly júliusi meggyilkolása óta. Korábban Henry elnök ígéretet tett arra, hogy fel fog lépni a bandák ellen, akiket felelőssé tettek a tömeges emberrablások miatt, és amiatt is, hogy átvették az irányítást az országban az üzemanyag elosztása felett, ami miatt akadozott az ellátás.

A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy „banditák és terroristák” álltak a merénylet mögött, és a gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A támadás újabb csapás jelent a Henry vezette törékeny kormányzat számára. A jelenlegi elnök két héttel Moïse meggyilkolása után lett Haiti megbízott elnöke. A feltételezések szerint egy zsoldoscsoport állhatott a korábbi vezető ellen elkövetett merénylet mögött, melynek körülményei mindmáig tisztázatlanok.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!