hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drogok és bandaharcok keserítik a dán főváros turistalátványosságát
Dán hippirémálom
Drogok és bandaharcok keserítik a dán főváros turistalátványosságát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 06. 07.
A Christiania közösség Koppenhága egyik legkedveltebb turistalátványossága, nem utolsósorban a legálisan vásárolható kannabisznak köszönhetően. Bár kezdettől fogva bűnbandák hatalmi harcainak színtere, ami miatt rendszeresen az újságok címlapjára kerül, a dán állam mégsem számolja fel.

Majdnem 55 éven keresztül Christiania a liberális eszmék megtestesítője volt, ahol megvalósulhatott volna a működőképes hippi­közösség utópiája, ám a közösség a fennállása óta inkább cáfolata annak, hogy egy ilyen kezdeményezés életképes lehet-e. A valóságban ugyanis a „virággyermekek” körül nem a béke és a szeretet volt a legfőbb velejárója a közösségi életnek, hanem a kábítószer, az erőszak és a folyamatos konfliktus.

A legutóbbi erőszakos bűncselekményhullám idén májusban tetőzött, amikor a híres-hírhedt Pusher Street környékén, amely Christiania szívében található, az erőszak és a bűnözés olyan méreteket öltött, hogy Koppenhága polgármestere, Sophie Hæstorp Andersen azzal fenyegetőzött, hogy végleg véget vet a több mint 50 éve zavartalanul virágzó marihuána-kereskedelemnek. Andersen felszólította a közösséget, hogy ha továbbra is szeretne fennmaradni, akkor zárják be a Pusher Streetet, és helyettesítsék valami mással, amiben a koppenhágai önkormányzat hajlandó támogatást nyújtani.

„Ha a Christiania egyértelművé teszi, hogy kész bezárni a Pusher Streetet, és valami mással helyettesíteni, akkor mi Koppenhága Önkormányzatában készek vagyunk támogatni egy, az utca jövőjével foglalkozó terv összeállítását”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!