hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NATO-csúcs: Nincs okunk az optimizmusra
Csőre töltött Európa
NATO-csúcs: Nincs okunk az optimizmusra

Fotó: AP / Pavel Golovkin

2023. 07. 13.
Július 11. és 12. között rendezték meg a NATO csúcstalálkozóját Litvánia fővárosában, Vilniusban. A szövetség a hidegháború óta először átfogó védelmi tervet készített, és úgy tűnik, aligha lehet okunk optimizmusra a kontinensünk jövőjét illetően.

A nyugati országok kommunikációját figyelembe véve a találkozó minden bizonnyal komoly hatással lesz az elkövetkező évek nemzetközi viszonyaira, egyúttal az orosz–ukrán háború nyomán egyre több szó esik arról is, milyenek lesznek a jövő harcterei. A konferencia fő témái Svédország és Ukrajna tagsága, Európa átfogó védelme, illetve az ázsiai kapcsolatok voltak.

Tagsági kérdések

A NATO-csúcs tematikáját leginkább Ukrajna tagságának dilemmája határozta meg. Már a találkozót megelőzően is heves viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a helyes lépés a szövetség részéről az éppen ellentámadásba lendülő állam felé. Ennek mentén egyre kevésbé számított kérdésesnek, hogy csatlakozzon-e Ukrajna, sokkal inkább az időzítés tekintetében alakultak ki különbségek. Zelenszkij igyekezett is bebiztosítani, hogy a csúcstalálkozó lehetőleg kielégítő eredményt hozzon az ukránok számára: számos tagállam vezetőjével tárgyalt, és kapott is biztató jelzéseket (pl. Törökországtól).

Sokan, így a balti államok, az újabban atombombával álmodó Lengyelország, továbbá a britek, franciák is egyértelműen siettetnék a folyamatot, bár ők is csak a háború végeztével tartják elképzelhetőnek a csatlakozást. Ebbe egyébként Ukrajna is belemenne: Dmitro Kuleba külügyminiszter egy véleménycikkben kijelentette, hogy nem akarják berángatni a NATO-t a konfliktusba, ez az ő harcuk, a meghívás nekik elég, majd a konkrét csatlakozás ráér, ha legyőzték az oroszokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!