hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Templom-hegy: a foci rendben van, a séta már provokáció?
Nemzetközi hisztériakeltés az izraeli miniszter látogatása nyomán
 Templom-hegy: a foci rendben van, a séta már provokáció?

AP/ Maya Alleruzzo

2023. 01. 05.
Itamar Ben-Gvir kedd reggel 7 órakor 15 percre felsétált a zsidó hit legszentebb he­lyére, a Templom-hegyre, mire nemzetközi hisztériahullám vette kezdetét, amiért Izrael megsértette a terület status quóját. Pedig semmi ilyesmi nem történt.

Fociztak. Szemmel láthatóan ki lehetett venni az Olajfák hegyének tetejéről figyelve, hogy a völgy átellenében fekvő Templom-hegy terén mintegy 8-10 muszlim fiatal rúgja a bőrt. Jókedvű játszmának tűnt így messziről, senki nem háborgatta az önfeledten játszó gyerekeket, habár a feszültség mégis tapintható ezen a néhány száz négyzetméteren. 

Van is egy vicc, miszerint ha elcsattan egy pofon a Templom-hegyen, akkor azt az egész világ meghallja. Ha pofon nem is csattant el a napokban, de a pár hete hivatalba lépő nemzetbiztonsági miniszter cipőkopogásának visszhangja elhatott a nemzetközi politika színpadára, ha nem is annyira hangosan, mint azt Izrael kritikusai szeretnék. 

Hosszú évtizedek óta az az össztársadalmi felfogás Izraelben, hogy a kormány hivatalos tagjai azért nem látogatnak fel a nemzet fővárosának legszentebb, központi he­lyére, hogy ezzel elkerüljék a palesztinokkal és az arab világgal való szükségtelen feszültséget, megőrizve azt a status quót, ami meglehetősen igazságtalan mind a keresztényekkel, mind a zsidókkal szemben. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!