hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iráni rezsim megpróbálhatja Izraelt magával rántani a mélybe
Interjú Caroline Glick izraeli újságíróval
Az iráni rezsim megpróbálhatja Izraelt magával rántani a mélybe

Fotó: AP / Sergei Savostyanov

2022. 10. 27.
Egyre többen foglalkoznak Izraelben annak az esélyével, hogy az atomalku felújítása, az iráni–orosz kapcsolatok drónügyletekkel való megerõsítése vezethet-e háborúhoz a perzsa és a zsidó állam között.

Irán hónapok óta exportál harci drónokat Oroszországba, míg a legújabb jelentések szerint az Iszlám Forradalmi Gárda a terepen segít a drónok használatának elsajátításában. Moszkva pedig az iráni Sahíd (Mártír) 136-os kamikaze, vagyis öngyilkos drónokat ukrán civil célpontok elleni támadások során is használja.

Nem világos, hogy az összes drónt Iránból exportálják-e, vagy Oroszország átállt az iráni típusú drónok helyi gyártására. Nyilvánvaló azonban, hogy a drónok átalakítják az orosz háborús erőfeszítéseket, és lehetővé teszik Oroszország számára, hogy olcsó, elhasználható rendszerrel lépjen fel az ukránok ellen. A helyzet egyre jobban aggasztja az izraeli vezetést, amely úgy látja, Irán az Izrael elleni támadást készítheti elő Ukrajnában. Az elmúlt hetekben fokozták is Irán szíriai állásait érő légitámadásaikat, melynek keretében, legalábbis izraeli tisztviselők állítása szerint, megsemmisítették Irán katonai infrastruktúrájának mintegy 90 százalékát Szíriában. Az iráni–izraeli háború kitörése, illetve az eszkaláció esélyeiről Caroline Glick izraeli újságírót kérdeztük.

Netanjahu egy a napokban adott interjújában kijelentette, hogy az Ukrajnát érő dróntámadások ízelítőt adnak abból, mit művelhet a jövőben Irán Izraellel. Ön hogyan látja, közelebb hozhatott egy potenciális iráni–izraeli háborút az orosz–ukrán konfliktus?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!