hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit kell tudni az elcsatolt ukrán területek történelméről? – 2. rész
Birodalmak vonzásában
Mit kell tudni az elcsatolt ukrán területek történelméről? – 2. rész

Klavgyij Lebegyev festménye: A kijeviek megkeresztelése(Forrás: Wikipédia)

2022. 10. 13.
Cikkünkben az elcsatolt ukrán területek történelmének bemutatását folytatjuk. Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és Donyeck térségét az oroszországi és ukrajnai uralom alatti időszakában vizsgáljuk meg.

A Krími Kánság megszűnését az Orosz Birodalom terjeszkedése hozta el. A 16. és 17. század fordulóján I. Nagy Péter orosz cár alatt a kelet-európai ország gyors és hatékony modernizáción esett át, és a cár megalapozta Oroszország nagyhatalmi pozícióját is. Kiterjedt expanziós törekvéseiknek megfelelően mind nyugaton, mind keleten hatalmas területeket hajtottak uralmuk alá, többek között a Dnyeper és Donyec vidékét, illetve a Krím-félszigetet.

Oroszország földrajzi helyzetéből fakadóan nem rendelkezett meleg tengeri kikötővel, északi tengereken levő kikötői pedig telente rendszerint befagytak. A nagyhatalmi státusz fenntartásához elengedhetetlen volt, hogy flottái bármikor képesek legyenek kihajózni a nyílt vizekre, így az oroszok arra törekedtek, hogy megszerezzék a Fekete-tenger északi partvidékeit, köztük a Krím-félszigetet.

A 18. század második felében, II. Katalin cárnő uralkodása idején már intenzív harcok folytak az oroszok és a törökök között a terület feletti befolyás megszerzéséért. Végül I. Abdul-Hamid szultán 1774-ben aláírta a kücsük-kajnardzsi békét, melynek értelmében a Krími Kánság függetlenné vált az Oszmán Birodalomtól. Gyakorlatban mégsem valósulhatott meg a teljes függetlenség, mert a tatárok állama orosz protektorátussá vált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!