hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félidős vizsga: megtörik-e a demokrata uralom?
A REPUBLIKÁNUSOKNAK ÁLL A ZÁSZLÓ A KONGRESSZUSI VÁLASZTÁSOKON
Félidős vizsga: megtörik-e a demokrata uralom?

A félidős választásokat sokan a Biden-kormány teljesítményéről tartott népszavazásként értékelik.(Fotó: AP / Jacquelyn Martin)

2022. 11. 03.
Alig pár nap van hátra az amerikai félidős választásokig, melyen eldől, hogy a Képviselőházban és a Szenátusban véget ér-e a demokrata uralom, és előre jelzi, kik indulhatnak majd jó eséllyel az elnöki székért.

Talán sokaknak nem nagyon ismert a félidős választások fogalma hazánkban, éppen ezért jelen cikkünkben igyekszünk bemutatni, miről is van szó, mi a tétje, és hogy állnak az esélyek a november 8-án esedékes szavazás előtt alig egy héttel.

A választások, melyekre kétévente kerül sor, legfőképp a Kongresszust érintik, amely két részből áll – a Képviselőházból és a Szenátusból. Félidős választásoknak akkor nevezik, amikor az elnök négyéves hivatali ideje közepére esnek.

Az amerikai Kongresszus hozza az országos szintű törvényeket. A Képviselőház dönti el, hogy milyen törvényekről szavazzanak, míg a Szenátus blokkolhatja vagy pedig elfogadhatja őket. Szintén az ő feladatuk az elnöki kinevezések megerősítése, és ritkább esetekben az elnök elleni vizsgálatok lefolytatása. Minden állam két szenátort delegál a testületbe, hatéves ciklusokra. A képviselők mandátuma csupán két évre szól, és kisebb kerületeket is képviselnek, mint a szenátorok. A jelenlegi választások a Képviselőház minden tagját, valamint a Szenátus egyharmadát érintik. Számos államban emellett kormányzóválasztás is zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!