hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugati javaslat: hogyan lehet véget vetni az ukrajnai háborúnak?
Kompromisszumok nélkül nem lesz béke
Nyugati javaslat: hogyan lehet véget vetni az ukrajnai háborúnak?

Fotó: AP / Vadim Ghirda

2022. 03. 24.
Egy hónapja tart az ukrajnai háború, és ha a szembenálló felek nyilatkozatait nézzük, a pusztításnak nem látszik a vége. A békekötés esélye lehet, ha kívülről segítenek elfogadtatni a háborúban álló vezetőkkel, hogy saját nemzetük érdekében kompromisszumokat kell vállalniuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „az utolsó emberig” kívánja folytatni a harcot az orosz agresszióval szemben, míg Vlagyimir Putyin nem hajlandó leállítani a „különleges katonai műveletet”, amíg az egy hónapja deklarált céljait nem éri el. A végletes álláspontokat eddig intenzív külső segítséggel sem sikerült közelíteni egymáshoz, pedig Emmanuel Macron nyolc alkalommal beszélt telefonon hosszan Putyinnal, Naftali Bennett pedig Moszkvába is elutazott, hogy közvetítsen. A háború folytatása azonban minden egyes nappal növeli az Ukrajnát ért pusztítást és okoz ma még beláthatatlan károkat Oroszországnak. A két vezető jelenleg egymást taszítja a szakadék felé, veszélyeztetve másokat is, akiket magukkal sodorhatnak.

Az invázió utáni első napon az orosz elnök felszólította az ukrán hadsereget, hogy buktassák meg a kormányt és akkor úgymond gyorsan meg tudnak egyezni Moszkvával. A kijevi kormány azonban nem bukott meg, hanem a vártnál sokkal keményebb ellenállást tanúsítva lefékezte az orosz előrenyomulást.

A rendkívüli elszántság és áldozatok ellenére nem látszik az út az ukrán katonai győzelemhez. A patthelyzet feloldása – első lépésben tűzszünet, majd egy átfogó békemegállapodás – úgy tűnik, külső segítség nélkül nem lehetséges. Túl sok vér folyt már ahhoz, hogy önként visszavonulót fújjanak. A megoldáshoz nyújthat segítséget a Foreign Affairs magazin online felületén megjelent „Hogyan kössünk békét Putyinnal?” című elemzés. (How to Make Peace With Putin, Foreign Affairs, 2022. március 21.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!