hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik az orosz–ukrán háború fontos szereplői?
Nem népnek való vidék
Kik az orosz–ukrán háború fontos szereplői?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 24.
Habár a fejünkben az ukrajnai háború talán Putyin és Zelenszkij gigászi küzdelmeként él, érdemes vetni egy pillantást a ranglétra alacsonyabb fokain álló, ám nem kevésbé jelentős figurákra is.

A háborúk dehumanizálódásának érzékletes illusztrációja, ahogyan a Rizikó nevű stratégiai társasjáték ólomkatonákra emlékeztető régebbi bábui a Modern idők című kiadásra nyíl formájú hadtestekké alakultak. E cikkben ehhez hasonlóan eltávolodunk a harcterek borzalmaitól – a katonák, civilek tömegei kis mozgatható bábukká, lecserélhető kellékekké válnak, és előkerülnek a táblát körbeülő játékosok, akik távol a harcoktól biztonságos bunkerekben vagy épp a Kreml falai közt játsszák véres partijukat. Vannak köztük kisebb és nagyobb volumenű személyiségek, egymással versengő vagy alárendelt szereplők is, ám többségük szintén bábú más szereplők vagy éppen a történelem építőmestereinek kezében.

I. A BAJKEVERŐK

Mindeddig alig ismertük őket, most ők lettek a hurrikán szeme. Epizódszereplők a kelet-európai népek véres küzdelmeiben vagy új államalapítók? Ez is a mostani konfliktus tétje.

A konfliktus kirobbanását okozó két szakadár köztársaság, Donyeck és Luhanszk 2014-ben a Majdan-forradalmat követően alakult meg, és kezdettől fogva rászorult az orosz támogatásra. Donyeck jelenlegi vezetője, Denisz Pusilin 2011-ben a hírhedt orosz szélhámos cégnek, az MMM-nek dolgozott, ami kétes ismertségét azzal szerezte, hogy a világ egyik legnagyobb Ponzi-sémáját (piramisjátékát) alakította ki. Pusilin kezdettől fogva részt vett az elszakadási folyamatban is, ám társaival ellentétben ő katonai ruha helyett öltönyben lépett nyilvánosság elé, és nem is járta meg a harctereket. Részesült is megvetésben emiatt, azonban megnyerő stílusa és jó orosz kapcsolatai egyre feljebb repítették a ranglistán, mígnem Donyeck addigi vezetőjének, Alexandr Zaharcsenkónak pokolgép robbant az autójában és posztját Pusilin vehette át.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!