hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyetlen év alatt több mint 100 ezren haltak bele túladagolásba Amerikában
Droginvázió Mexikóból a migrációs válság oldalvizén
Egyetlen év alatt több mint 100 ezren haltak bele túladagolásba Amerikában

A Rio Grandén átkelő latin-amerikai migránsokat becsem­pésző kartellek drogokkal árasztották el Amerikát.(Fotó: AP / Eduardo Verdugo)

2022. 01. 13.
Amerikában rekordméreteket ölt a drogtúladagolásos – elsősorban a fentanil miatti – halálesetek száma, miközben az ország déli határán jelentkező migrációs nyomást sikerrel használják fel a mexikói drogkartellek a csempészéseik alkalmával. Százezernél is többen vesztették életüket a kábítószer miatt egy év leforgása alatt.

Az amerikai Betegségmeg­előzési és Járványügyi Központ adatai szerint 100 306 kábítószer-túladagolásos haláleset történt az Egyesült Államokban egy év leforgása alatt 2020 és 2021 áprilisa között. Ez 28,5 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest, s egyúttal a legmagasabb érték Amerika eddigi történetében.

Viszonyításképpen, ez az érték közel ötszörösen haladja meg a gyilkosságok számát. A kiugró halálozási arányért pedig elsősorban a fentanil nevű szintetikus opioid a felelős, melyet mexikói kartellek gyártanak Kínából importált alapanyagokból, és az Egyesült Államok délnyugati határán keresztül szoktak átcsempészni. A feketepiaci fentanilt jellemzően más drogokkal, így például heroinnal vagy OxyContinnal vegyítik.

A szer, ami 50-szer erősebb a heroinnál

A fentanil egy szintetikus opioid, amit eredetileg súlyos krónikus fájdalmak kezelésére fejlesztettek ki még az 1950-es években, és az orvosok olyan rákos betegeknek szokták felírni, akiknél más narkotikumokhoz kapcsolódóan már kialakult a gyógyszer-tolerancia. Erős hatóanyaga miatt a fentanil esetében is igen magas a függőség kialakulásának kockázata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!