hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajna a "Nyugat bábja”: Mi van Putyin fejében?
Az orosz-ukrán konfliktus háttere
Ukrajna a "Nyugat bábja”: Mi van Putyin fejében?

Fotó: AP / Alexander Zemlianichenko

2022. 02. 24.
Február 22-én Joe Biden végre megtehette azt, amire annyi ideje készül: élő közvetítésben bejelenthette, hogy Oroszország megkezdte „Ukrajna megszállását”, és kihirdette kormánya gazdasági szankcióit Moszkva ellen. Kisvártatva Európa, Japán és mások is csatlakoztak a Kreml ellen büntető lépéseket megfogalmazók körébe.

Putyint, úgy tűnik, teljességgel hidegen hagyja az ellene kialakuló nemzetközi indulat. Pedig az Egyesült Államok mindent elkövet, hogy világháborús retorikával riogassa a nemzetközi közvéleményt, többek között olyan közleményekkel, miszerint „a második világháború óta a legnagyobb katonai mobilizáció zajlik Európában”.

A Kreml azonban egyelőre továbbra sem tesz arra vonatkozó kijelentéseket, hogy Ukrajna belterületeit is megszállná; csak a keleti szakadár területek függetlenségét ismerte el. Az orosz haderő (egyelőre) csak ide vonul be, Putyin szerint békefenntartó jelleggel. Ez az, amit gyakorlatilag senki nem hisz el neki; a nemzetközi közvélemény a Donbasz régió megszállásaként értelmezi azt, amit Putyin a szakadárok védelmeként emleget.

Ám az ukrán félnek e helyzetben legalább annyira nehéz hinni: eddig sem átallottak akár szélsőséges szervezeteket a hadseregük szerves részévé tenni, és a nyugati segítséget több esetben a szeparatisták elleni műveletekre használták föl. Bár Ukrajna tagadja, hogy ellenségesen lépne föl Donyeck és Luhanszk irányába, ezt legalább annyira kétségbe kellene, hogy vonja a nemzetközi közvélemény, mint Putyin motivációit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!