hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Twitter és a titkosszolgálatok közösen avatkoztak be az amerikai választási kampányba
A szólásszabadság ifjú cenzorai
A Twitter és a titkosszolgálatok közösen avatkoztak be az amerikai választási kampányba

A céges e-mailezések, chatek kaotikus világot mutatnak be, ahol hisztérikus baloldali fiatalok diszponálnak államvezetők fiókjai, továbbá milliók figyelme fölött.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 12. 15.
Elon Musk Twitter-aktái nem sok újat mondanak, de bizonyítják, milyen sötét szerepet játszott a közösségi média Trump megbuktatásában. Az viszont nem egyértelmű, hogy a botrány hoz-e komoly változásokat a jövőre nézve.

Tom Wolfe, az amerikai újságírás egyik legismertebb figurája egyszer úgy nyilatkozott hazája politikájáról, hogy az olyan, mint egy vonat: hiába megy a kiabálás a jobb- és baloldalon is, az csak zakatol tovább a sínpáron. Az utóbbi néhány év teljes mértékben alátámasztja, hogy az Egyesült Államok megállíthatatlanul halad valami misztikusan homályos cél, valamiféle apokaliptikus thelosz felé. Trump távozása óta ellenállhatatlan erő repíti Washingtont és vele a világot is a vészterhes jövőbe. Azért a kiabálás megy, és e hangoskodásnak állandó protagonistájává lépett elő a tech-titán Elon Musk. Az elmúlt hetekben ismét sikerült felkavarnia a republikánus tábor háborgásra örökké, cselekvésre viszont nem mindig kész szellemét az úgynevezett Twitter-aktákkal, mellyel állítása szerint fényt derítettek a „régi Twitter” berkeiben zajló visszaélésekre.

A szólásszabadsághoz való jog nem abszolút

Musk aktái 2020 őszére kalauzolnak és bemutatják Hunter Biden laptopbotrányának, valamint Trump Twitterről való kitiltásának eddig nem ismert történetét. Emellett bepillantást nyújtanak abba is, hogyan korlátozták különböző konzervatív vagy a főáramhoz nem igazodó személyek láthatóságát vagy éppen a posztjaik elérését a felületen. A Tesla-vezér álma, hogy újonnan vásárolt platformját a legmegbízhatóbb információforrássá tegye, ennek szellemében pedig az aktákat Twitter-bejegyzésekben osztották meg az általa felkért újságírók. A marketingszál rá is nyomta a bélyegét a szivárogtatásra: egy nehezen olvasható és töredezett információfolyamot kapott a nagyközönség.

Az akták különlegessége elsősorban az, hogy rengeteg képernyőfotón keresztül bepillantást nyújtanak a Twitter alkalmazottainak kommunikációjába, illetve a cég működésébe. A céges e-mailezések, chatek egy meglehetősen kaotikus világot mutatnak be, ahol hisztérikus baloldali fiatalok diszponálnak államvezetők fiókjai, továbbá milliók figyelme fö­lött. Az aktákból kiderül, hogy minden politikai oldal igyekezett nyomást gyakorolni a Twitter tisztviselőire, hogy miként bánjanak a felületre kikerült bejegyzésekkel. Azonban a jelek szerint a demokratáknak egyértelműen nagyobb beleszólásuk volt, már csak az alkalmazottak politikai irányultsága miatt is; a republikánusoknak többnyire be kellett érniük a haragos méltatlankodással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!