hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miként épül ki az iszlamista rezsim Afganisztánban?
Allah rendszere
Miként épül ki az iszlamista rezsim Afganisztánban?

Fegyveres osztagok kényszerítik az afgán lakosságot az imákon való részvételre.(Fotó: AP / Felipe Dana)

2021. 09. 23.
33 fővel állt fel az új afganisztáni kormány, mindegyikük tálib, mindegyikük férfi és mind pastu. Az új vezetőréteg hatalomátvételéről szinte naponta cikkeznek, az augusztusi váltás óta azonban most kezdenek látszani a rendszer valódi reflexei.

Számos rémhír és ezzel együtt álhír is napvilágot látott Afganisztán kapcsán azt követően, hogy az Egyesült Államok elkezdte az ott állomásozó csapatainak kivonását. A nyugati médiában elsődlegesen a nők jogait érintő kérdések, valamint a társadalom minden sejtjét kontrollálni akaró saría alapú rendszer kialakulása van a legtöbb karakterszámban tárgyalva. Kevesebbet hallani viszont arról a hírszerzői, besúgói hálózatról, amely jelenleg épül ki, illetve azokról a folyamatokról és forrásokról, amelyek anyagi támaszt nyújtanak a szunnita diktatúra kiépülésének.

Különös kettősége, de akár paradoxona a helyzetnek, hogy az új tálib vezetés újságírói utakat szervez, ami első körben rövid választ ad arra a kérdésre, hogy miből szerzi a bevételeit a kabuli vezetés: segélyből. Alapvetően a vezetett utak kettős célt szolgálnak: elsősorban beilleszthetők abba az alapvető stratégiába, ami a különböző segélyekre alapoz a bevételek tekintetében, ugyanakkor azt a képet festi az országról, hogy az átmenet békés és nem egy szélsőséges rendszer kezd kiépülni.

Mindez különös abból a szempontból, hogy a jelenlegi kabuli kormányból több személy is szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós listáján, legfőképp érdemes a belügyminiszter, Szirádzsuddin Hakkáni személyét kiemelni, aki az FBI körözési listáján 10 millió dolláros vérdíjjal a legkeresettebb személy. Hakkáni és hálózata nevéhez fűződik az utóbbi 20 évben elkövetett legtöbb támadás; nemcsak amerikai, valamint helyi segítői feladatokat ellátó katonai célpontok ellen, de civilekkel szemben is követtek el terrorcselekményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!