hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért vásárol be atommeghajtású tengeralattjárókból Ausztrália?
Újabb hidegháború jöhet
Miért vásárol be atommeghajtású tengeralattjárókból Ausztrália?

Amerikai hadihajó a Sydney-öbölben. Az indo-csendes-óceáni térség új hatalmi tábora épül Kínával szemben.(Fotó: AP / Rob Griffith)

2021. 09. 30.
Új hadvédelmi szövetség született Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között (AUKUS), mely nemcsak az indo-csendes-óceáni erőviszonyokat formálhatja át, hanem a globális hatalmi játszmára gyakorolt hatása új hidegháborús helyzettel fenyeget.

Joe Biden amerikai, Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: új megállapodás lép érvénybe országaik között, aminek keretében Ausztrália segítséget kap nukleáris hajtású (de nem nukleáris fegyverzetű) tengeralattjáró-arzenáljának kiépítéséhez.

Olyan technológiát vásárolnak, amit eddig Amerika csak Londonnal osztott meg. Washington Tomahawk rakétákat, hiperszonikus fegyvereket és precíziós rakétákat is ad az Ausztrál Védelmi Erőknek. Az egyezmény azonban nem juttatja Ausztráliát atomfegyverekhez, nem csatlakoznak a nukleáris haderővel rendelkező országokhoz. A szerződés nyolc, amerikai tervezésű nukleáris hajtómű építéséről szól Ausztrália javára, meg nem határozott időpontig. Ezzel egy időben Canberra bejelentette, hogy felmond egy 2016-ban, még François Hollande idejében kötött, 60 milliárd eurós francia szerződést, amely szerint 2030-ig 12 dízelüzemű tengeralattjárót szállítottak volna az ausztrál haditengerészetnek.

Az atomhajtású tengeralattjárók sokkal hatékonyabbak, mint dízelüzemű társaik: gyorsabbak, szinte a végtelenségig víz alatt maradhatnak, és nagyobbak – így több fegyvert, felszerelést és kelléket szállíthatnak. Tekintettel Ausztrália távoli fekvésére és arra, hogy tengeralattjárók az Indiai-óceántól Japánig terjedő vizeken is működhetnek, ezek komoly előnyök. Eddig csak hat nemzetnek – az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Kínának, Oroszországnak és Indiának – volt ilyen technológiája nukleáris erőforrások telepítésére és üzemeltetésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!