hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cenzúrázni kezdte az Amazon a genderkritikus irodalmat
Könyvárusból könyvégetők?
Cenzúrázni kezdte az Amazon a genderkritikus irodalmat

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
Az Amazon napjaink legforgalmasabb online áruháza, és a könyvek az elsők között voltak, amelyeket a cég a történelme során árusított. Ma egy új tendenciával nézhetünk szembe: sorra veszik le a polcokról a transzneműeket és A genderideológiát kritizáló könyveket, amelyek – úgy tűnik – lassan egy kategóriába esnek a rasszista tartalmakkal.

A When Harry Became Sally. Responding to the Transgender Moment (Mikor Harryből Sally lett: Válasz a transzgender pillanatra) című könyv 2018-ban jelent meg (az 1989-es Harry és Sally című romantikus filmre utalva). Szerzője, Ryan T. Anderson, a konzervatív The Heritage Foundation munkatársa a transznemű gondolkodást vette célba, és olyan emberek történeteit gyűjtötte össze, akik megbánták nemváltó műtétüket.

A könyv kritikus hangvételű, konzervatív szemszögből íródott, de nem gyalázkodó, hanem érvekkel és példákkal alátámasztott. Elismerően nyilatkozott róla a John Hopkins Hospital egykori pszichiáter-főorvosa, a New York University pszichológia­professzora, a Columbia Medical School orvosetikai tanára, a Harvard jogi karának egy professzora, valamint egy oxfordi jogfilozófus. Annak ellenére, hogy akadémiai intézmények tagjai is nagyra értékelték az égető témával foglalkozó könyvet, az Amazon jobbnak látta eltávolítani kínálatából, arra a hamis állításra hivatkozva, hogy a mű az LMBT identitást mentális betegségként állítja be.

A cenzúra korántsem új keletű: az Amazon, és Big Tech társai (Face­book, Twitter, Google stb.) már régen felhagytak annak színlelésével, hogy a szólásszabadság pártján állnak. Vagyis az Amazon esetében ez azt jelenti, hogy felhagy olyan kiadványok árusításával, melyekben „kifogásolható tartalom” található.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!