hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cenzúrázni kezdte az Amazon a genderkritikus irodalmat
Könyvárusból könyvégetők?
Cenzúrázni kezdte az Amazon a genderkritikus irodalmat

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
Az Amazon napjaink legforgalmasabb online áruháza, és a könyvek az elsők között voltak, amelyeket a cég a történelme során árusított. Ma egy új tendenciával nézhetünk szembe: sorra veszik le a polcokról a transzneműeket és A genderideológiát kritizáló könyveket, amelyek – úgy tűnik – lassan egy kategóriába esnek a rasszista tartalmakkal.

A When Harry Became Sally. Responding to the Transgender Moment (Mikor Harryből Sally lett: Válasz a transzgender pillanatra) című könyv 2018-ban jelent meg (az 1989-es Harry és Sally című romantikus filmre utalva). Szerzője, Ryan T. Anderson, a konzervatív The Heritage Foundation munkatársa a transznemű gondolkodást vette célba, és olyan emberek történeteit gyűjtötte össze, akik megbánták nemváltó műtétüket.

A könyv kritikus hangvételű, konzervatív szemszögből íródott, de nem gyalázkodó, hanem érvekkel és példákkal alátámasztott. Elismerően nyilatkozott róla a John Hopkins Hospital egykori pszichiáter-főorvosa, a New York University pszichológia­professzora, a Columbia Medical School orvosetikai tanára, a Harvard jogi karának egy professzora, valamint egy oxfordi jogfilozófus. Annak ellenére, hogy akadémiai intézmények tagjai is nagyra értékelték az égető témával foglalkozó könyvet, az Amazon jobbnak látta eltávolítani kínálatából, arra a hamis állításra hivatkozva, hogy a mű az LMBT identitást mentális betegségként állítja be.

A cenzúra korántsem új keletű: az Amazon, és Big Tech társai (Face­book, Twitter, Google stb.) már régen felhagytak annak színlelésével, hogy a szólásszabadság pártján állnak. Vagyis az Amazon esetében ez azt jelenti, hogy felhagy olyan kiadványok árusításával, melyekben „kifogásolható tartalom” található.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!