hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biden Közel-Kelet-politikája Trump minden sikerét alááshatja
Kockázatos kontárkodás
Biden Közel-Kelet-politikája Trump minden sikerét alááshatja

Ritka látogató Jeruzsálemben az Emírségekből. Az új barátság Bidennek nem prioritás.(Fotó: AP / Mahmoud Illean)

2021. 03. 18.
Miközben az új amerikai kormányzat gőzerővel ássa alá Trump közel-keleti örökségét – többek között a békeegyezményekre vonatkozóan –, a zsidó állam és újdonsült arab partnerei katonai szövetséget hozhatnak létre Iránnal szemben.

Ez év elején volt az arab tavasz 10. évfordulója. Akkor az előzetes reményekkel ellentétben az arab világ Mauritániától Irakig káoszba borult (az Öböl-államok kivételével, ahol csak Jement érte utol a vész). A demokratizálódás folyamata helyett inkább az iszlamizmus megerősödését és a menekültválságot előidéző erőszakot kísérhettük figyelemmel a világsajtóban. A Nyugattal érzékeny status quót kialakított helyi diktátorokat sorra megbuktatták; csak Bashár Asszád szíriai elnök tartotta meg ingatag pozícióját (az orosz és török befolyás növelésének árán). Ez egyrészt szörnyen nehéz kihívások elé állította a közel-keleti országok lakosságát, másrészt a Nyugatnak is újra kellett tervezni a szövetségesek terén.

E tekintetben Donald Trump megdöbbentő merészséggel borította a papírformát, és elkezdte kihúzni az ősi zsidó–arab antagonizmus méregfogát. A palesztin ügy háttérbe sorolásával a felek végre újra elkezdtek szélesebb perspektívában gondolkodni. Ám Trump sikere nem teljes; utóda, Biden már első napjaiban demonstrálta, hogy képes minden diplomáciai sikert feláldozni a dogmatikus baloldaliság oltárán.

Egy elmaradt békekötés

Egy Trumphoz közel álló hivatalnok, aki maga is részese volt a békefolyamatnak, nemrég nyilvánosságra hozta, hogy az előző elnök munkássága révén már a küszöbön állt Izrael és Indonézia diplomáciai kapcsolatának rendezése. Bár a közel-keleti események fókuszából a messzi délkelet-ázsiai ország ügyei gyakran kiesnek, ám szerepe messze nem elhanyagolható! Nem csupán a legnépesebb muszlim lakosságú országról beszélünk, de az indonéz szigetcsoport elhelyezkedése geopolitikai szinten is stratégiai jelentőségű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!