Történelmi találkozó Jeruzsálemben: Pompeo és Netanjahu a bahreini külügyminiszterrel egyeztetett
Először látogat amerikai külügyminiszter Júdeába és a Golánra, és bahreini vezető a zsidó fővárosba
Történelmi találkozó Jeruzsálemben: Pompeo és Netanjahu a bahreini külügyminiszterrel egyeztetett

Fotó: Amos Ben Gershom/GPO

2020. 11. 19.
Az izraeli-bahreini kapcsolatok fejlesztéséről, gazdasági és légiforgalmi megállapodásokról folytatott tárgyalások végén háromoldalú találkozón vett részt Jeruzsálemben Izrael, Bahrein és az Egyesült Államok. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter közös nyilatkozatot is tett az egésznapos tárgyalássorozat utolsó megbeszélése előtt a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciáján.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Netanjahu ezen gratulált Donald Trump amerikai elnöknek az Öböl menti államokkal született egyezmények aláírásához, melyekre - mint mondta - Trump nélkül nem kerülhetett volna sor.

"Hat hét alatt három békeegyezmény, nem hiszem, hogy lehetne ennél jobb. Ma ismét történelmet írunk: ez az első látogatás Bahreinből, amely fontos mérföldkő a nemzetek közötti béke kezdetén"

- hangsúlyozta a kormányfő.

"Remélem, sokkal több megállapodás lesz" - felelt a bahreini külügyminiszter.

"Ezek azért is fontosak, mert elszigetelik az olyan káros országokat, mint Irán.

A megállapodások támogatják a vallásszabadságot, mivel a muszlimok a repülőjáratok révén szabadabban imádkozhatnak "Tel-Avivtól Manámáig".

Izrael és Bahrein bizonyítják, hogy "valóra válhat a jövőkép"- tette hozzá.

Mike Pompeo is a békemegállapodások jelentőségét hangoztatta, melyeket közlése szerint a világ számos részén, gyakran váratlan helyeken köszönnek meg neki utazásai során.

"Ez az egyezség csodálatos gazdasági lehetőségeket vet fel, és Irán felé is jelzi, hogy csökken a befolyása a térségben, és elszigetelődik mindaddig, amíg irányt nem vált"

- vélekedett az amerikai külügyminiszter.

Abdel-Latif az-Zajáni előzőleg Reuven Rivlinnel találkozott, s az államelnöki rezidencián elmondta, hogy

heti 14 személyszállító járatban állapodtak meg Bahrein és Izrael között, melyek részben Eilatba és Haifába repülnek, és megegyeztek heti öt teherszállító repülőjáratban is.

"Izrael keményen és büszkén dolgozik egyebek közt a víztisztító technológiák, az élelmezésbiztonság, az egészségügy, a környezetvédelem fejlesztéséért. Ezen kihívások közül sokban osztozunk, együtt le tudjuk győzni őket.

Együtt sokat tehetünk a jó jövő érdekében az összes nép, természetesen palesztin szomszédaink számára is"

- emelte ki az izraeli államfő.

A külügyminisztériumban tartott tárgyalások után bejelentették, hogy megállapodtak a nagykövetségek kölcsönös megnyitásában a két ország között.

Zajáni írta alá Bahrein nevében a szeptember 15-i washingtoni ceremónián, a Fehér Házban az Ábrahám-egyezményeket és a békenyilatkozatot Izraellel.

Először látogatott Júdeába amerikai külügyminiszter

Pompeo három napot tölt Izraelben, és szokatlan módon a tervek szerint ellátogat Saár Binjamin júdeai falu borászatába, valamint a Golán-fennsíkra is. Júdea és Szamária, illetve a Golán a nemzetközi közösség szemében továbbra is vitatott területek.

A Donald Trump előtti amerikai kormányzat tagjai ezért nem tettek hivatalos látogatásokat ezeken a részeken.

Mike Pompeo izraeli útjának második napján, jeruzsálemi tárgyalásai után megtekintette a Rámalláh közelében, Jeruzsálemtől mintegy 15 kilométerre található, Piszgot nevű ciszjordániai pincészetet.

A palesztinok széles körben elítélték az amerikai külügyminiszter vizitjét, mert úgy vélik, hogy ezzel az amerikai kormányzat jóváhagyja az izraeli jogsértést, ugyanis a nemzetközi jog nem engedélyezi megszállt területre civil lakosság telepítését, és ott gazdasági vállalkozások létrehozását.

Pompeo látogatást tervez a Jerikó közelében található Kaszr-el-Jehudba, a Jordán folyónak ahhoz a partszakaszához, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust. Ez ugyanakkor az a hely is, ahol a zsidó hagyomány szerint az izraeli törzsek átkeltek honfoglalásuk idején a Jordánon, és ahonnan Illés próféta felment a mennybe.

A partszakaszt az izraeli hadsereg néhány éve megtisztította a taposóaknáktól, és turisztikai látványossággá, nemzeti parkká alakították, amelyet elsősorban keresztények látogatnak.

Golán-fennsíkra is elutazik helikopteren az amerikai külügyminiszter. Ez az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztviselő felkeresi a stratégiai fennsíkot, mióta 2019 márciusában az amerikai kormány elismerte Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását.

A Golán-fennsíkon Pompeo Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter kíséretében a Bental-hegy kilátóját látogatja meg, ahonnan kiválóan látható a fennsík szíriai, keleti oldala, valamint a határ vonala, ahol 1973-ban, a jóm-kipúri háború idején különösen véres harcok folytak.

Pompeo hét országot érintő mostani útján Franciaországba, Törökországba, Grúziába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Katarba és Szaúd-Arábiába látogat még el.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!