hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Migránspolitika: azzal kampányolnak, amiért Orbánt kritizálták
Európában egyre több politikus korlátozná a bevándrolást
Migránspolitika: azzal kampányolnak, amiért Orbánt kritizálták

Afrikai és közel-keleti menekültek a litván verebiejai táborban.(Fotó: AP / Mindaugas Kulbis)

2021. 08. 05.
Hiába álmodták meg a 2000-es évek elején, Európa nem lett multikulturális paradicsom, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy már nem csak jobboldali pártok akarnak választást nyerni a migráció korlátozását ígérő kampány­üzenetekkel. Ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egységes uniós szigorításokra is számítani lehetne.

Az Evening Standard 2009-ben egy kevéssé ismert munkáspárti politikustól közölt egy rövid véleménycikket, amely nem kavart nagy port, pedig ritkán adódó betekintést engedett az európai migrációs politika század eleji alakulásának kulisszatitkaiba.

A migráció „nem csak úgy magától történt: az Egyesült Királyság megnyitása a tömeges bevándorlás számára a kétezres évektől bizonyos miniszterek tudatos politikai programja volt” – vallja be Andrew Nea­ther volt kormányzati tanácsadó. Aki maga is központi szerepet játszott a folyamatban, például ő írta a bevándorlási tárcával megbízott Barbara Roche 2000 szeptemberében elhangzott, lazább szabályozás bevezetését sürgető beszédét. Az ominózus felszólalás szakítást jelentett az előző kormányok 1971 óta követett politikájával, mely csak a már Nagy-Britanniában élő rokonokhoz érkezők letelepedését tette lehetővé.

Neather azt is elárulja, hogy Roche beszéde a Performance and Innova­tion Unit, egy Tony Blair kabinetjéhez köthető think tank tanulmányán alapult. A jelentés vázlatai már nyáron körbejártak a képviselők között, akik ugyanakkor ügyeltek arra, nehogy a sajtóhoz is eljussanak. A 2001 januárjában megjelent végső változat már csak a munkaerőpiaci előnyöket tartalmazta, a politikai motivációt – a kormány a tömeges migrációval akarta az Egyesült Királyságot valóban multikulturálissá változtatni – nem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!