hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szexuális zaklatás miatt bukott el "Amerika hőse"
A Cuomo-sztori: lemondásra kényszerült a demokraták üdvöskéje
Szexuális zaklatás miatt bukott el "Amerika hőse"

Andrew Cuomo a szexuális zaklatási botrányok ellenére még merészebb törvényszegéseket engedett meg magának. Betelt a pohár.(Fotó: AP / Seth Wenig)

2021. 08. 18.
Úgy tűnik, mégsem érinthetetlen a demokraták egyik legsikeresebbnek tartott kormányzója, akiről némelyek még azt is állították, hogy akár Amerika következő elnöke is lehet. Szexuális zaklatás és a költségvetési források helytelen felhasználása miatt mondott le Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

Múlt héten kedden, megelőzve az impeachment (hivatalból való elmozdítási) eljárást, bejelentette posztjáról való visszalépését Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója. A hivatalból történő elmozdítási eljárás azért indult volna meg ellene, mivel a jelek szerint közel egy tucat nőt zaklatott szexuálisan.

Bár a volt kormányzó, akinek a lemondása augusztus 10-éhez képest két héten belül válik jogerőssé, folyamatosan tagadja a vádakat, az azonban elég beszédes, hogy az impeachment eljárás helyett inkább a lemondást választotta. A New York-i állami ügyészség által lefolytatott vizsgálat ugyanis feltárta, hogy a 63 éves Cuomo legalább 11 nőt zaklatott szexuálisan, akik közül többen az állami hivatal dolgozói voltak.

Miután az ügyészség és Letitia James főügyész nyilvánosságra hozta a jelentést, több prominens demokrata vezető is Cuomo ellen fordult, köztük Nancy Pelosi, a Kongresszus demokrata többségének vezetője, Joe Biden elnök, illetve a Szenátus demokrata frakciójának elnöke, Chuck Schumer is. Cuomo tagadja a vádakat, és arról nyilatkozik a sajtóban, hogy nem állt szándékában senkivel kapcsolatban határokat átlépni. Azzal indokolja a lemondását, hogy az ügy jelenlegi iránya egy hosszú ideig elhúzódó eljárást vetített előre, ami túl sok időbe és pénzbe került volna az adófizetőknek. Sőt, azt is megfogalmazza, hogy politikai támadás indult ellene.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!