Döntött a Legfelsőbb Bíróság: nem korlátozhatják a vallásgyakorlást a vírus miatt New York államban
Andrew Cuomo kormányzó rendelete kifejezetten a gyülekezeteket sújtotta különösen kemény bánásmóddal
Döntött a Legfelsőbb Bíróság: nem korlátozhatják a vallásgyakorlást a vírus miatt New York államban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 11. 27.
Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a gyülekezetek korlátozásáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el, arra hivatkozva, hogy az sérti a vallásszabadságot. A Legfelsőbb Bíróság 5:4 arányban hozta meg döntését, melyben a Trump által kinevezett új konzervatív bíró, Amy Coney Barrett is aktív szerepet játszott

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A három liberális bíró és a konzervatív John Roberts főbíró nem értett egyet a döntéssel. A testület leszögezte: a kormányzó rendelete

"kifejezetten a gyülekezeteket sújtja a különösen kemény bánásmóddal".

Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója október 6-án adott ki rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt az állam egész területén korlátozták az emberek létszámát a nyilvános rendezvényeken és az imaházakban.

 Az alkohol-biznisz alapvető szükség, az istentisztelet nem?

A kormányzói rendeletet többen éles kritikával illették. A Fox televízió idézte a brit Economist amerikai tudósítójának kommentárját:

"nos, akkor a kormányzó szerint templomba, gyülekezetbe menni nem biztonságos, miközben rendben van újabb üveg borért bemenni a boltba, új kerékpárt vásárolni (...) ugyan, ki gondolta volna, hogy a közegészségügy ilyen tökéletesen alkalmazkodik a szekuláris kényelemhez?"

- írta Steven Mazie újságíró.

A brooklyni római katolikus egyházkerület és a szintén brooklyni Agudat Israel ortodox zsidó kongregáció pert indított a kormányzó rendelete ellen. A bírósági meghallgatáson a katolikus egyházkerület képviselője azzal érvelt, hogy a korlátozásokkal

"tisztességtelen módon kipécézték a templomokat"

, az Agudat Israel pedig azt állította, hogy híveik hátrányosan megkülönböztetettnek érzik magukat.

New York állam jogi képviselője úgy vélekedett, hogy az állam tavasszal a koronavírus-járvány egyik amerikai gócpontja volt, a kormányzó a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozta rendeletét, és ez nem a templomok ellen irányult, hiszen több "világi" rendezvényt, köztük például koncerteket teljes egészében betiltottak.

A szövetségi legfelsőbb bíróság konzervatív bírái szerint a korlátozás sértette az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált vallásszabadságot.

John Roberts konzervatív főbíró - a The New York Times című lap szerint - elutasító döntése indoklásában azt írta, "nem szükséges, hogy pillanatnyilag ilyen komoly és nehéz kérdésben döntést hozzunk".

A templomokat érintő hasonló korlátozások vannak érvényben a szintén demokrata párti kormányzók irányította Kaliforniában (ahol például sztriptízbárokat lehet látogatni) és Nevadában is. A bírák azonban korábban visszautasították, hogy ezekben a tagállamokban feloldják ezeket a korlátozásokat.

Kulcsszerepet játszott a döntésben Amy Coney Barrett, Trump kinevezett legfelsőbb bírója

Andrew Cuomo csütörtökön sajtókonferencián reagált az alkotmánybírósági döntésre. "Jelentéktelennek" minősítette, és kiemelte, hogy nem lesz "gyakorlati hatása". A kormányzó szerint az alkotmánybírósági határozat "lényegében csak közlemény" arról, hogy új összetételű az alkotmánybíróság. Hozzátette, hogy néhány korlátozást felold.

A demokrata párti politikus ezzel arra célzott, hogy az új, konzervatív alkotmánybírót, Amy Coney Barrettet október végén iktatták be a korábban elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális bírónő helyett.

Közleményt adott ki New York Állam Katolikus Konferenciája is, amely a tagállam katolikus püspökeit tömöríti. Az egyházi vezetők

"a vallásszabadság érdekében hozott fontos döntésként"

értékelték az alkotmánybíróság határozatát. Leszögezték ugyanakkor, hogy továbbra is együttműködnek az állam hatóságaival a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

(MTI/Hetek)

 

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!