hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi a sikeres élet titka?
A hit, a remény és a szeretet
Mi a sikeres élet titka?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 09.
Egyfajta népszerű pszichológiai „legenda”, hogy amikor a lélektan nagyjait megkérdezték, melyek azok az alapvető tényezők, amelyek jellemzik a teljes emberi személyiséget, akkor a szeretet és a hit mellett a munkára, alkotásra és a játékra való képességet határozták meg.

A remény fogalma sem marad ki a vizsgálódásból, jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy jelentős védőfaktornak tartják a depresszióval, a szorongással, végső soron pedig az öngyilkossággal szemben.

A lelki egészség jelentőségében talán a legfontosabb szemléleti fordulatot a humanisztikus pszichológia hozta el. Gustav Jahodának köszönhetjük a „pozitív mentálhigiéné” fogalmát, amely szerint az egészség lényege nem a betegség hiánya, hanem a személyiség folyamatos és komplex növekedésének, fejlődésének az elve. A pozitív lelki egészségnek vagy életminőségnek pedig mindegyik fenti összetevő kihagyhatatlan eleme. Izgalmas meglepetés lehet a magukat „realistának” nevező, sokszor igen pesszimista, sötét várakozásokkal élő személyeknek, hogy a reményt a lélektan nem valami ködös, alaptalan illúziónak, hanem a kihívásokkal való megküzdés egyik stratégiájának tartja, amelynek sajátja a célirányosság és a haladás motivációja!

Ha még hozzátesszük azt is, hogy a reményre való képesség komolyan növeli az érzelmi teherbíró képességünket és az énerőnket, akkor láthatjuk, hogy valós és értékes szerepe van az életvezetésünkben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!