hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tud-e úgy dolgozni mindkét szülő, hogy nem sérül a családi élet?
Kényszer vagy áldás a kétkeresős családmodell?
Tud-e úgy dolgozni mindkét szülő, hogy nem sérül a családi élet?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 01. 03.
2023-ban Claudia Goldin, a Harvard professzora kapta a közgazdasági Nobel-díjat a nők munkaerőpiaci helyzetének kutatásáért. A svéd bizottság értékelése szerint Goldin – aki 1990 óta tanít a patinás amerikai egyetemen – elsőként tudott úgy átfogó képet adni a nők keresetéről és munkavállalásáról, hogy közben szisztematikusan feltárta a máig tartó egyenlőtlenségek forrásait is.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Habár a nosztalgia mindmáig erős, és Amerikában egyes konzervatív szenátorok még mindig visszavárják az egykeresős családmodell dominanciáját, a statisztikák és a realitás azt mutatja, hogy ez már a múlté. De kétkeresős családban élni sem fáklyás menet: ezek a párok folyamatos stresszben élnek a munka és a család közötti egyensúlyozás miatt, a napi feladataikkal pedig nonstop elmaradásban vannak – írják a téma tengerentúli szakértői. És felteszik a kérdést: ha nagyszüleink meg tudták mindezt oldani egy keresetből, nekünk miért nem megy? A megoldási javaslatok pedig általában a politikai nézetek szerint változnak: van, aki a szakszervezetek megerősítésében és a magasan tartott minimálbérben keresné a megoldást, mások a szabályozásokon és az adórendszeren könnyítenének.

Kétkeresőstől a kétkeresősig

Ehhez a dilemmához szólt hozzá Claudia Goldin díjnyertes tanulmánya, ami merőben más faktorokat helyezett előtérbe. Goldin azt vette górcső alá, hogy milyen okok vezetnek ahhoz, hogy a nők belépnek a munkaerőpiacra. Levéltári adatokra és számos kvantitatív kutatásra alapozva kimondta: alapvetően a magas jövedelmek vezettek a kétkeresős családmodell munkaerőpiaci dominanciájához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!