hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felmenői a Mayflower hajóján érkeztek Amerikába, most a Heteknek mesélt arról, mit tanulhatunk a Hálaadás ünnepéből
A hálaadás ünnepének eredete
Felmenői a Mayflower hajóján érkeztek Amerikába, most a Heteknek mesélt arról, mit tanulhatunk a Hálaadás ünnepéből

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 23.
Amerikában minden évben november negyedik csütörtökén tartják a hála­adás ünnepét. Kinek adnak hálát? Miről is szól valójában ez a hagyomány? - Matos Shelly tősgyökeres amerikaiként avat be bennünket az ünnep rejtelmeibe.

Az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték meg a Mayflower hajó megmaradt utasai, akik az angliai Ply­mouthból indultak útnak az Újvilág felé. A vallásüldözések elől menekült, vagy a jobb élet reményében érkezett telepesek 66 nap utazás után télen érkeztek, így szembesülniük kellett a zord időjárással és a mostoha körülményekkel. Sajnos a készleteik sem tartottak ki addig, mint remélték, és orvosi segítségük sem akadt.

Márciusig a hajón tartózkodva próbáltak boldogulni, de a közel 102 utasból mindössze 51 ember élte túl az első telet. Amikor már kicsit enyhült az idő, úgy döntöttek, hogy felfedezik a környéket, és elhagyják a hajó fedélzetét. A legnagyobb meglepetésükre találkoztak egy abenaki indiánnal és a társával, akik korábban rabszolgák voltak, így beszélték valamennyire a telepesek anyanyelvét. Az ő segítségükkel a helyi wampanoag indiántörzs megtanította őket többek között a vadászat, a halászat és a kukoricatermesztés fortélyaira. A sok viszontagság után ősszel az első sikeres termés felett érzett örömük miatt nagy ünnepséget rendeztek William Bradford (Plymouth kolónia kormányzója) vezetésével az indiánokkal együtt, hogy hálát adjanak Istennek azért, hogy túlélték a viszontagságokat, valamint, hogy új otthonra találtak.

Tradícióból nemzeti ünnep

A hagyományokat követően először George Washington (az Amerikai Egyesült Államok első elnöke) hirdetett 1789-ben nemzeti hálaadási ünnepnapot, majd rendszeres ünnepé Abraham Lincoln (az Egyesült Államok 16. elnöke) tette 1863-ban. Végül 1941. december 26-án foglalták törvénybe, s ekkor a hálaadás napját egyben nemzeti ünneppé is nyilvánították. Először minden november utolsó csütörtökén tartották, majd Roosevelt elnöksége alatt hozták meg a végleges döntést, hogy legyen az ünnep minden november harmadik csütörtökén megtartva. Így előbb kezdődhet a karácsonyi ünnepi készülődés, aminek nem titkolt célja volt a gazdaság élénkítése. Másnap következik a Black Friday, azaz a fekete péntek, amikor az üzletek hatalmas akciókkal várják a vásárlókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!