hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A használtautó-piac jövőjéről a Becsületesnepperrel
Elektromos, dízel vagy benzines?
A használtautó-piac jövőjéről a Becsületesnepperrel

Képforrás: FB/Becsületesnepper

2022. 11. 17.
Lassan két éve meredeken emelkedik nemcsak az új, hanem a használt autók ára is. Merre tartanak a piaci trendek, és hogyan vásároljunk használt autót úgy, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés? Erről kérdeztük Kroneraff Istvánt, a Becsületesneppert.

A saját YouTube-csatornáddal rendszeresen készítesz beszámolókat külföldi autóvásárlási útjaidról, ahol az utóbbi időben arról számolsz be, hogy egyre kevesebb az értékelhető használt autó a piacon. Ez a jelenség mióta tart és mik a jelenlegi trendek?

– Ez a jelenség igazából a Covid utáni időszakban kezdődött, amikor az ellátási láncok megszakadtak. Mivel nincs új autó, ezért a használtaknak is felfele megy az ára. Annyira nagy a hiány, hogy esetenként akár egy-másfél évet kell várni egy autóra. Megváltoztak a vásárlási szokások is. Németországban például korábban magánszemélyek esetében is bevett szokás volt, hogy három-négy évig használtak egy autót. A vevő bement a szalonba, kötött egy lízingszerződést, és amikor az lejárt, visszavitte a járművet a szalonba, és elhozta a következőt. Mostanra ez a folyamat megszakadt, mivel nincsen új autó. Nyilvánvalóan ez áll a használt autók árának növekedése mögött.

Azt látni az utóbbi időben, hogy a kereslet is apad. Ennek oka lehet a kibontakozó válság is. Erről mit gondolsz?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!