hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol lehet Hitler elrejtett aranyvonata? És Da Vinci eltűnt festménye? - legendás kincsek nyomában
A történelem viharos évezredei során sok felbecsülhetetlen értéknek veszett nyoma
Hol lehet Hitler elrejtett aranyvonata? És Da Vinci eltűnt festménye? - legendás kincsek nyomában

Fabergé ékszerészmester összesen 50 tojást készített az orosz cári családnak.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 13.
A történelem viharos évezredei során számos legendás kincsnek és műtárgynak nyoma veszett. Képzeljük magunkat néhány percre a folyton kalandokba keveredő régészprofesszor, Indiana Jones helyébe és indulhat a kincsvadászat!

Az ókori világ hét csodája közt számontartott legendás gízai piramisok napjainkban is népszerű turista­­célpontok. A történelem során sokakat foglalkoztatott a kérdés, vajon mit rejthet a kolosszális építmények belseje. Az 1830-as években elsőként Howard Vyse brit katonatiszt és amatőr régész jutott be a piramisokba, ahol megtalálta Menkauré fáraó díszes szarkofágját. A felbecsülhetetlen leletet Vyse a Beatrice kereskedelmi hajó fedélzetén akarta Angliába szállítani. A vitorlás azonban Nagy-Britannia felé hajózva heves viharba került és rakományával együtt hullámsírba süllyedt. A katasztrófa után sokan a fáraó átkáról kezdtek el suttogni. Bár az átok csupán legenda, tény, hogy a hajó roncsai és Menkauré híres szarkofágja még most sem került elő.

Az elveszett da Vinci? Vasari alatt egy Leonardo?

Leonardo da Vincit, a középkor egyik legismertebb polihisztorát a mai napig is számtalan titok veszi körül. A megannyi rejtély egyike Leonardo „Anghiari csata” címet viselő legendás, elveszett vagy csupán elveszettnek hitt festménye. Piero Soderini gonfaloniere (politikai vezető) 1503-ban bízta meg da Vincit, hogy fesse meg az ütközetet, amelyben Firenze, Velence és a Pápai Állam egyesített seregei csaptak össze Milánóval.

Da Vinci még ebben az évben megkezdte a munkát a firenzei Palazzo Vecchio tanácstermének egyik hosszanti falán, míg a szemben lévő falat riválisára, Michelangelóra bízták. A megbízást da Vinci új falfestési technikák kikísérletezésére használta fel, és bár a kartonpapírra készített vázlatok létezése bizonyított és jól dokumentált, az elkészült festményről semmilyen információnk nincs. Valószínű, hogy Leonardo időközben félbehagyta a munkát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!