hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler és a francia válogatott is itt vonult: felújítják Európa legdrágább sugárútját
A párizsi Champs-Élysées története
Hitler és a francia válogatott is itt vonult: felújítják Európa legdrágább sugárútját

Párizs felszabadítását ünneplő tömegek 1944 augusztusában.(Forrás: Wikimedia Commons)

2021. 02. 24.
A Párizs szívét összekötő Champs-Élysées nélkül ma már el sem tudnánk képzelni a francia fővárost. A világhírű sugárút azonban nem csupán Párizs különböző pontjait köti össze, hanem a múltat is a jelennel: minden fa, épület, sarokkő történelmi események szemtanúja egyben.

A 8. számú sugárút (közismert nevén Champs-Élysées) kiépítése a 17. századra nyúlik vissza, korábban ugyanis a Tuileriák kertje terjedt ki erre a városrészre. 1666-ban XIV. Lajos bízta meg kertészét, André Le Nôtre-ot, hogy alakítsa át a területet. Ekkor még csupán kertalakításról volt szó: a szakember a kert középső folyosóját szélesítette ki a palota tengelyvonalában, melyet szilfasorokkal szegélyezett. Az ösvény egészen a mai Champs-Élysées-Marcel-Das­sault körforgalomig vezetett, a párizsiak – nagyságához híven – csak „grandiózus sétányként” (Grand-Cours) emlegették. 

A mocsaras paradicsom

A körút mai neve francia tükörfordításban „Elíziumi mezők”-ként jelenik meg, melynek mitológiai jelentéstartalma van. A kifejezés ugyanis a görög mítoszokban olyan paradicsomi mezőkre utal, ahol az üdvözültek lelkei tartózkodtak.

1710-ben már ez a név ragadt rá a sétányra, egyes források szerint egyfajta gúnynévként; utalva a sugárút mocsaras eredetére. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!