hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kristálykék Genfi-tó partján
Aktív pihenés hegyen és vízen
A kristálykék Genfi-tó partján

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 08. 04.
Hegyek között vagy vízparton nyaraljunk? Gyakori dilemma ez nyáron sok családban. A legideálisabb választás pedig a kettő az egyben. Svájcban mindez adott. Szerzőnk ad tippeket kedvenc helyeiket ajánlva a HETEK olvasóinak.

Természetesen itthon is találunk lehetőséget „kombinált” vagyis vízparti és egyben hegyvidéki pihenésre, hiszen a Balaton és környéke, különösen az északi part kiválóan alkalmas erre, és nem csak nyáron. Ősszel a Badacsony, tavasszal Keszthely, télen Hévíz legalább annyira érdekes és pihentető, mint ahogy sokan csak nyáron ismerik a „magyar tenger” strandjait. Svájc különlegessége abban rejlik, hogy a 30 fokos strandolást követően, alig 20 kilométert autózva már 1300 méter magasságban lehet kirándulni és hűvös erdei levegőben tölteni az éjszakát. Négy évvel ezelőtt utaztunk először Svájcba, a Genfi-tó mellé, azóta számunkra Montreux és környéke a „Balaton”, ahol egy más életszemlélettel, más kultúrával ismerkedhetünk. Számtalan jó példát lehet látni, amelyek segítik az aktív, kulturált családi kikapcsolódást.

Miért pont a hegyvidék?

Egy személyes tapasztalat vezetett arra, hogy a svájci hegyvidéket válasszuk. Négy héten át tapasztaltam a háztartásvezetés nehézségeit a nagycsaládban, amikor is egyik gyerme­künk születése előtt feleségemnek kórházban kellett feküdnie. Mélyen átéreztem József Attila Anyám című költeményét – „...hegyvidéknek ott a szennyes!

Idegnyugtató felhőjáték a gőz s levegőváltozásul...” – és már csak ezért is kötelességemnek érzem, hogy a szennyesruha-hegy helyett va­lódi hegyvidékre is elvigyem a feleségemet. Sokan szeretik a 30 fok feletti meleget, de az elmúlt hetek 36-38 fokos hősége után kimondottan felüdítő a reggeli 6-7 fok 1300 méter magasban. A felhőjáték is megnyugtató, a hegyek látványa felidézi a Zsoltárok könyvéből ismertté vált bibliai idézeteket. Reggeli séta során a járókelők kedvesen köszöntik egymást: „Bon­jour!” A tehénlegelőkkel szegélyezett turistautak kiválóan alkalmasak mind a kora reggeli imádkozásra, elmélkedésre, mind a vidám éneklésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!