hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért gondolják egyre többen, hogy Oroszország tartja vissza az Antikrisztust?
Az orosz gondolat és a pravoszláv eszkatológia
Miért gondolják egyre többen, hogy Oroszország tartja vissza az Antikrisztust?

Az Új Jeruzsálem kolostor Moszkva közelében. Az orosz helyettesítési teológia sokszor antiszemita és Izrael-ellenes politikát szült.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2024. 02. 29.
Tucker Carlson Putyinnal készített interjúja érdekesen illusztrálta, mennyire erős kontrasztot képez az orosz gondolkodás történelmi beágyazottsága a nyugati emberre egyre jellemzőbb impulzivitással, történelmietlenséggel szemben. Azonban az orosz mentalitás legalább ennyire kötődik a jövőhöz és a transzcendenshez: egy szóval, az apokalipszishez is.

Az október 7-én Izraelben kirobbant háborúval kapcsolatban a sokak által Putyin filozófusának is titulált Alekszandr Dugin úgy fogalmazott: „Eszkatologikus értelmezés nélkül a helyzet megmagyarázhatatlan.” A nagy hatású és titokzatos orosz gondolkodó szerint (akinek jelentőségét az ukrán titkosszolgálat is „elismerte” egy merényletkísérlettel) már látható az ítélet napjának geopolitikája. Dugin az orosz filozófusok, írók azon hosszú sorához tartozik, akiknek világképét nagyon is meghatározta a pravoszláv eszkatológia, és akik ebből vezették le koruk politikai eseményeinek értelmezését, azon belül is különösen nemzetük történelmi szerepét.

„Két Róma elesett, a harmadik áll, negyedik pedig nem lesz”

Azóta, hogy Vlagyimir nagyfejedelem 988-ban a Kijevi Ruszt összeházasította a bizánci rítusú kereszténységgel, az óorosz állam és az ortodox egyház különleges világot hozott létre keleten. Az eszkatológiai (végidőkre vonatkozó) tanítások átszőtték a politikai rendszert is, és kölcsönösen hatottak egymásra, hiszen az orosz nemzeti tudat együtt bimbózott a pravoszláv hittel. Mivel a szláv nyelv hamar kiszorította a vallási szférából a görög nyelvet, igen zárt és sajátos világ jött létre, amely sokkal misztikusabb, mint a nyugati kereszténység.

Ez a rendszer bizonyos szempontból azonos problémákkal küszködik, mint a római katolicizmus teológiája: alapvető hatást gyakorolt rájuk a különösen Augustinus által képviselt amillennializmus. Ennek értelmében nem fogadják el Krisztus ezeréves földi uralmát, a jelenlegi időszakot tekintik a millennium beteljesedésének. Ez az értelmezés arra sarkallta a legnagyobb keresztény irányzatokat nyugaton is, keleten is, hogy Krisztus helytartóiként lépjenek fel, és akár a politika eszköztárát is igénybe vegyék „Isten városának” építéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!