hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ördög képére és hasonlatosságára
A szórakoztatóipar szatanizálódása – 2. rész
Az ördög képére és hasonlatosságára

Disney Fantáziájának utolsó jelenetében a Sátán a holtak szellemeivel és boszorkányokkal tart fekete misét. A gyerekek kezdettől fogva ki voltak téve a Sátánt közel hozó termékeknek.(Forrás: Jalen Moran / YouTube)

2024. 07. 04.
A Sátán a gonoszság megtestesítőjéből mára az emberiség cinkosa, egy humoros, bajkeverő haver lett, és ezért nagyban felelősek a gonoszt relativizáló filmek és sorozatok. Ami e téren a legsúlyosabb tény: a sátánimádat legdurvább formáival ma már elsősorban a legfiatalabbakat célozzák meg.

Mielőtt a filmek szerepére rátérnénk, először érdemes a kép, a képmás jelentőségét megvilágítani a bibliai világnézet alapján. A képmás fogalmával a Szentírásban először az ember teremtésekor találkozunk: Isten a saját képére és hasonlatosságára formálta az embert. Az ember az egyetlen lény a földön, amely Isten képének hordozása által megjeleníti az isteni természetet.

Pontosan ez az oka annak, hogy Isten a Tízparancsolatban megtiltotta egyéb képek és ábrázolások szakrális jelleggel történő készítését az istenség tekintetében. A teremtő Isten által létrehozott ön-képmás a földön kizárólag emberi lény lehet – így lett az ember Isten árnyéka: „Bizony árnyékként jár az ember” elmélkedik Dávid a 39. zsoltárban az emberi lét állapotán. Itt ugyanaz a héber szó szerepel, mint az ember teremtése esetében: az árnyék ugyanaz, mint Isten képe. Az óhéber kifejezés (celem) jelenthet képmást, hasonlóságot, árnyékot, de bálványt, sőt képes beszédben látszatot, vetített képet is.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a modern héber ezen ősi szóból alkotta a fényképész/fotós kifejezést. Rövid úton eljutunk tehát ahhoz, hogy a modern fényképészet és filmkészítés az alkotás tárgyának olyan képmását közvetíti, mint ahogy az ember is a teremtőjének hasonlóságát tükrözi vissza. A képben tehát benne van az alkotó természete, hasonlósága, szellemisége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!