hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merre tart az arab ifjúság? Helyszíni beszámoló Szaúd-Arábiából
A fundamentalista iszlám és a Szaúd-család felemás násza - harmadik rész
Merre tart az arab ifjúság? Helyszíni beszámoló Szaúd-Arábiából

A második és harmadik szaúdi állam fővárosa: Rijád.(A szerző felvételei)

2024. 02. 14.
A vahhábizmus nélkül a Szaúd-ház nem emelkedett volna ki a 18. századi törzsek sorából. A vallási fanatizmussal egybeoltott politikának pedig már csak a föld mélyén rejlő kincsek feltárása kellett, hogy egy modern állam és világpolitikai tényező váljék belőle. Tanulmányutunk záróepizódja egy meghasonlott világba kalauzol bennünket.

A Nedzsd történelmi régió a mai Szaúd-Arábia földrajzi közepén elterülő hatalmas fennsík, amit 1500 méter magasba hágó hegyek tarkítanak alapvetően sivatagi környezetben, és Rijád felhőkarcolói spékelnek meg. E vad földön született meg a modern szaúdi állam.

A fundamentalizmus szülötte

A 13. század vérzivataros évtizedeiben a mongolok pusztítását látva az iszlám világ az eltűnés veszélyével nézett szembe. A bagdadi aranykor hirtelen és csúf vége óriási válságot okozott a muszlimok közösségében, az ummában. A vallástudósok köréből kiemelkedett egy unortodox alak, aki minden korábbinál jobban felerősítette a fundamentalista hangokat. Ibn Tajmijja a mameluk szultán megerősítése érdekében dzsihádot hirdetett a hitetlenek és nem hű muszlimok ellen. Úgy vélte, az iszlám világ válságát az ősök tanításáról való letérés okozta, és szükséges az alapokhoz való határozott visszatérés. Dörgedelmei alapjaiban változtatták meg az iszlám jog, a saría legszigorúbb iskoláját, a hanbalita irányzatot.

Fundamentalizmusa azonban csak évszázadokkal később robbant be igazán. A 18. századtól már elkezdett csírázni az a tradicionalista mozgalom, amit később szalafizmusnak neveztek el. A szaláf az istenfélő ősökre, vagyis a muszlimok első három generációjára utal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!