hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitlerrel is jó viszonyt ápolt az első palesztin influenszer
A német birodalmi ideológia és az iszlamizmus románca - 2. rész
Hitlerrel is jó viszonyt ápolt az első palesztin influenszer

Forrás: Wikimedia Commons / Frank Scholten

2023. 11. 08.
Mielőtt bemutatnánk a nácizmus széles körű térnyerését a Közel-Keleten, érdemes az egykori jeruzsálemi főmufti fordulatokkal teljes, ugyanakkor ideológiájában konzekvens pályájával foglalkoznunk. Nem kevesebbet állíthatunk róla, mint hogy az ő  nézetei alapozták meg azokat a párhuzamokat, amelyek a náci eszme és politika, illetve az iszlám világban jelen lévő zsidógyűlölet és  az Izrael eltörlését szorgalmazó  cselekedetek között áll fenn. 

Az alábbiakban arról írunk, hogy ki is volt ez a vallási és politikai vezető, aki Hitlerrel is összefogott a zsidóság ellen, illetve, hogy miként hatottak nézetei az arabságra.

Hadzs Amin al-Husszeini eszméi

Elsőként röviden szeretnénk bemutatni annak a politikai és vallási szereplőnek az eszmei formálódását, aki talán a legnagyobb hatást gyakorolta arra, hogy az iszlamizmus megtelt a nemzetiszocialista ideológiából származó gondolatokkal. Hadzs Amin al-Husszeini az első cionista kongresszus évében született Jeruzsálemben egy nagyon befolyásos klán tagjaként. A család tizenhárom tagja is polgármestere volt a városnak, továbbá igen kiterjedt rokoni szálai behálózták az egész térséget. Amin sokszínű oktatásban részesült: a Korán alapjaira tanították meg kisiskolásként, majd középiskoláit egy török és egy keresztény oktatási intézményben végezte. Sőt, egy ideig az Alliance Israélite Universelle, azaz egy zsidó fenntartású oktatási intézmény tanulója is volt. 

Nézeteinek kialakulásában kulcsfontosságú volt az, amikor 1912-ben Kairóba költözött és szalafista teológiát kezdett tanulni. Mentora az a Rasíd Rida volt, aki az iszlám vallás alapján először szállt szembe a modernizációval és a cionizmussal. Kiemelkedő vallástudósként és jogászként állást foglalt a szekularizációval és a nacionalizmussal szemben az iszlám világon belül. Határozottan ellenezte a liberalizmust, a nyugati eszméket, a szabadkőművességet, a cionizmust és az európai imperializmust, és támogatta a fegyveres dzsihádot, hogy kiűzze az európai befolyásokat az iszlám világból. A nyugati kolonizációval kapcsolatos küzdelmet pániszlám alapon képzelte el. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!