hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem bombázták Auschwitzot?
A szövetségesek tudtak a holokausztról, mégsem tettek semmit
Miért nem bombázták Auschwitzot?

A légi felderítés képein még a krematóriumok is látszanak.(Forrás: Wikipédia)

2022. 07. 07.
Miért nem tettek semmit a németekkel szemben álló nagyhatalmak a népirtás megakadályozására, noha a Szövetségesek felderítésének birtokában voltak– többek között – az auschwitzi halálgyár légi fotói? Ezeken a fotókon ugyanis tökéletesen látjuk a krematóriumok kéményeit, azok füstjét, a nyílt égetőgödrök lángjait, és a halálba irányított áldozatok a vagonoktól a gázkamrákig tartó csoportjait.

A nagyhatalmak beavatkozásának hiányát a nácik által halálra ítélt európai zsidóság is megtapasztalta a holokauszt idején. Ez a történelmi tragédia mintegy paradigmaként szolgál ahhoz, hogy megpróbáljuk megérteni, miért hagyják a szörnyűségeket megtörténni azok, akiknek lenne erejük annak megakadályozására vagy mértékének csökkentésére. Hogyan jutott a szövetségesek tudomására a náci népirtó politika? Milyen válaszokat adtak a szövetségesek vezetői a megismert információkra? Milyen megfontolásokból nem bombázták az auschwitz-birkenaui halálgyárat?

Közöny és hallgatás a háború előtt

Mivel az ember a döntéseit alapvetően a rendelkezésére álló tények alapján hozza meg, ezért fontos először azt tisztáznunk, hogy a szövetségesek vezetésének milyen információi voltak a nemzetiszocialista rendszer a zsidók kiirtását célzó politikájáról. Először arról írunk, hogy milyen módon vált ismertté a nácik zsidóellenes politikája és annak gyakorlata a nyilvánosság előtt.

Az elkövetők motivációi során tisztáznunk kell, hogy az internacionalista (szándékszerű) vagy a funkcionalista (szükségszerű) hozzáállás volt-e jellemzőbb? A különbség abban áll, hogy az egyik feltételezi a már kezdetektől meglévő szándékot a nemzetiszocialista mozgalomban arra, hogy elpusztítsa a zsidóságot. Míg a másik az Endlösungot a körülmények és a háborús helyzet eredményezte legkézenfekvőbb és leginkább szükséges megoldásnak látja. Ha ugyanezt a kérdést megvizsgáljuk a külvilág, azaz a szemlélők nézőpontjából, akkor mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a nemzetiszocialista politika szándékai és tervei már 1925-től ismertté váltak a széles nyilvánosság előtt. A Mein Kampf megjelenése után mindenki megtudhatta, hogy Hitlerék hogyan képzelik el Németország, Európa és a világ jövőjét. Tragédia, hogy senki sem vette komolyan a kezdetben még apró németországi szélsőjobboldali párt vezetőjének vízióit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!