hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump és Bolsonaro barátja lesz Argentína új vezetője?
Újabb populista próbálkozás Dél-Amerikában
 Trump és Bolsonaro barátja lesz Argentína új vezetője?

Javier Milei libertáriánus elnökjelölt köszönti a támogatóit az általános választások lezárása után.(Fotó: AP / Natacha Pisarenko)

2023. 10. 26.
Az október 22-én lezajlott argentin választás első fordulóját a peronista Sergio Massa és a külsős libertáriánus Javier Milei abszolválta sikeresen. Ezzel ők jutottak be a november 19-én tartandó „döntőbe”, aminek a tétje már ténylegesen az elnöki pozíció lesz. Mileire nemzetközi szinten sokan felfigyeltek, de nem biztos, hogy el tudja érni azt a változást, amelyre az országnak szüksége van.

Reménységgel töltheti el Mileit, hogy Ecuadorban hozzá hasonló politikán kívül álló jelöltet választottak elnökké Daniel Noboa személyében. Ugyanúgy, ahogy Milei, Noboa is egy régóta fennálló politikai elittel találta szemben magát, s mint az antiestablishment nézőpont megtestesítője győzedelmeskedett, egy nagyon kaotikus politikai környezetben a változást képviselve.

Attól függően egyébként, hogy hol tájékozódunk, hallhatjuk egyszerre a kudarc és a siker leírását is Javier Milei eredményét tekintve, de fontos megjegyezni, hogy az előrejelzések nem véletlen csak azok, valamint mindössze csupán az első fordulóról van szó. Gyakran említik Mileit mint szélsőjobboldali populistát, azonban nem ő az első az argentin történelemben, aki a populizmus eszközeivel operál. Sőt, a politikai elitet, melynek ellenében megjelent, is hasonló gyökerekből eredeztetik.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!