Saját abortuszába halt bele egy argentin abortuszpárti vezető
Az országban tavaly decemberben legalizálták a procedúrát
Saját abortuszába halt bele egy argentin abortuszpárti vezető

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 03.
Néhány hónappal azután, hogy Argentínában a 14. hétig legalizálták a magzatelhajtást, egy 23 éves fiatal abortuszpárti vezető saját abortusza során életét vesztette. Nem sokkal azt követően, hogy bevette a tablettát, rosszul lett, végül pedig a komplikációk nemcsak gyermeke, hanem saját halálához is vezettek.

María del Valle González López április 7-én látogatott el a kórházba, hogy abortusztablettát igényeljen. Április 12-ét már nem érte meg. A hatóságok nyomozást indítottak halála pontos okának meghatározására. 

“A kórházban gyógyszert - minden bizonnyal mizoprosztolt - írtak fel neki, és pénteken rosszul lett. Ezek után beutalták Mendoza központi egészségügyi létesítményébe, a Perrupato kórházba, ahol általános fertőzéssel diagnosztizálták, ami hozzájárulhatott a halálához" - számolt be róla egy helyi lap a Clarín.  

A mizoprosztol a második gyógyszer, amelyet általában a kétgyógyszeres abortusztabletta protokolljában adnak a terhes anyáknak. Olyan összehúzódásokat okoz, amelyek kilökik a babát a méhből. Kémiai abortusz során a nők először a mifeprisztont kapják, hogy megfosszák a magzatot a tápanyagoktól.

Egyelőre nem világos, hogy Maríának csak mizoprosztolt írtak fel, vagy a két gyógyszert együtt. Az előbbi befejezetlen abortuszt, vérzést, fertőzést sőt halált is okozhat. 

“María del Valle csupán 23 éves volt és előtte állt az egész élet. Diák volt, a mendozai radikális fiatalok elnöke, aki szerdán legális abortuszon esett át, és hétvégére meg is halt. Azért mondom el, mert a feministák most csendben maradnak."

- reagált az esetre egy helyi életpárti aktivista.

Többen rámutattak mekkora hallgatás övezte a tragédiát, különösen az abortuszpárti csoportok részéről, holott ha olyan országban történik hasonló, ahol még illegális a beavatkozás, a média sietve ráugrik a történtekre. A mostani eset azonban nem erősíti a pozitív abortuszpárti narratívát.

Számos tanulmány szól arról, hogy az abortusztabletta négyszer veszélyesebb az első trimeszter alatt végzett műtéti abortuszoknál. Joe Biden amerikai elnök ennek ellenére a hetekben engedélyezte az abortusztabletták otthoni, orvos felügyelete nélküli használatát.

A Planned Parenthoodhoz hasonló abortuszpárti csoportok régóta gyakoroltak nyomást Argentínára, hogy legalizálja az abortuszt, amit Alberto Fernández elnök decemberben meg is tett, annak ellenére, hogy

az argentin állampolgárok 60 százaléka ellenezte a lépést.

(LiveAction/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!