hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael-ellenesség: a zsidógyűlölet nem vész el, csak átalakul
Antiszemitizmus a második világháború után
Izrael-ellenesség: a zsidógyűlölet nem vész el, csak átalakul

Palesztinpárti tüntetők Torontóban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 10. 19.
A woke baloldal Hamász iránti lelkesedése valójában a világ legősibb gyűlöletének mai megnyilvánulása. Hogyan jutott el a társadalom addig, hogy minél progresszívebb valaki, annál valószínűbb, hogy támogatja a barbárságot és az áldozatokat hibáztatja saját lemészárlásukért – amennyiben zsidók?

A Harmadik Birodalom súlyosan megterhelte az antiszemitizmus jelentését azzal, hogy olyan tettlegességig fajult a gyűlölet, hogy a zsidóság kollektív megsemmisítését végre is hajtották volna, ha közben nem szenvednek vereséget a háborúban. A fegyverek elhallgatása nem jelentette azt, hogy varázsütésre felszívódott volna a fasizmus – elég itt Spanyolországra vagy Portugáliára gondolni –, a rasszizmus és az antiszemitizmus igazán szélsőséges hangjainak viszont egy időre „föld alá” kellett vonulniuk a zsidóság ellen elkövetett népirtás feltárása és a nürnbergi perek közepette. Európában szociáldarwinista alapon társadalmat szervezni ilyen ideológiáktól fűtve többé nem lehetett.

De hamar lehetőség kínálkozott ezen hangok számára újabb csatornát találni. Alapvető elemük, hogy úgy beszélnek a cionizmusról, mint a világot átszövő összeesküvésről a zsidóság részéről. Az anticionizmus, melynek gyökere olyan korszakba vezet, ahol még „megengedett” volt a mainstream véleményben az antiszemitizmus, a második világháború után tulajdonképpen egy „rebrandinggel” lehetővé tette, hogy az antiszemitizmus „tovább éljen”, megszabadulva a történelem „terheitől”. Ezzel megteremtette azt a hivatkozási alapot, hogy nem antiszemitizmusról van szó, hiszen „csak” Izraellel szemben szól a megnyilvánulás.

Szovjet anticionizmus

A Szovjetunióban is jelen volt az antiszemita retorika már a második világháború előtt. Az ateista szovjet állam a zsidó vallással és – az Internacionálé szellemében – a zsidó nemzettudattal szintén ellenséges volt. Sztálin előszeretettel alkalmazott antiszemita töltetű kampányokat a bolsevikok belső ellenségeivel, a mensevikekkel szemben, vagy éppenséggel nagy riválisa, Lev Trockij (Leon Trotsky) ellen annak zsidó származása miatt. A cionizmust 1928-ban betiltották a Szovjetunió területén, a cionista vezetőket pedig bebörtönözték, gulagokba hurcolták vagy Szibériába száműzték. A második világháborút követően a Szovjet­unió lett az anticionista szemlélet egyik fő zászlóvivője, sőt formálója. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!