hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valahol már az alkalmazottak gondolataiba is belátnak a munkaadók
Az agyunkra megy
Valahol már az alkalmazottak gondolataiba is belátnak a munkaadók

A BrainCo amerikai cég érzékelőkkel ellátott fejpántjaival kínai iskolások koncentrációját mérik.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 11. 08.
Korunk egyik aggasztó jele a fokozódó igyekezet olyan technológiák létrehozására, melyek nemcsak „belelátnak” a fejünkbe, de befolyásol­hatják is, ami ott történik. Ezek a próbálkozások személyiségünk végső védvonalait feszegetik, ennek ellenére még mindig egy jogilag hiányosan lefedett területről van szó.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Tizenöt évvel ezelőtt egy indiai diáklány, Aditi Sharma elhagyta vőlegényét, és elszökött egy másik férfival. Miután a felszarvazott jegyest valaki megmérgezte, a gyilkossággal az újdonsült párt vádolták meg. 

A rendőrségnek csak közvetett bizonyítékai voltak, ezért a két gyanúsítottat pszichológiai vizsgálatnak vetették alá. Az elemzők a hagyományos hazugságdetektoros teszt alapján úgy döntöttek, Sharma titkol valamit. Elvégeztek tehát rajta egy agyi elektromos oszcillációs tesztet (BEOS) is, amely megkülönbözteti a hallott vagy tanult részleteket felidéző fogalmi memóriát és az eseményekben való tényleges részvétel élményszerű emlékét. Az eredmény megerősítette a hatóságok feltevését, és ez elég volt ahhoz, hogy a lány életfogytiglani börtönbüntetést kapjon. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!