hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terroristák luxusban: miért nézi el a Nyugat Katar „rosszalkodását”?
Tüzet gyújt, hogy elolthassa
Terroristák luxusban: miért nézi el a Nyugat Katar „rosszalkodását”?

A Hamász és Izrael közötti konfliktus alakulásában Katar is jelentős szerepet játszott.(Fotó: AP / Hatem Moussa)

2023. 10. 31.
Katarnak méretéhez képest aránytalan  a globális jelenléte – erre emlékeztet a 2022-es focivébé rendezése vagy az EU-s Katargate is. Nyugati országok gyakran veszik igénybe közvetítői szolgálatait a régióban,  holott a terrorizmus egyik legjelentősebb szponzoraként maga is felelős az adott problémákért.

A Financial Times szerint Katar nyugati felkérésre vállalt közvetítő szerepének köszönhető, hogy a Hamász által fogva tartott több mint 200 izraeli közül négyen hazatérhettek, és Doha 50 másik személy elengedéséről is egyeztetéseket folytat.

Katar az elmúlt tíz évben ugyanis „nemzetközi problémamegoldói” pozíciót vívott ki magának. Csak a közelmúltban többek között megállapodást hozott tető alá négy Oroszországba vitt ukrán gyermeknek a családjával való újraegyesítéséről, és elősegítette a Biden-kormányzat és Nicolás Maduro közötti titkos tárgyalásokat is arról, hogy Venezuelában szabad választásokat tartanának és szabadon engednék a politikai foglyokat az amerikai szankciók enyhítéséért cserébe. Szeptemberben pedig nyélbe ütött az Egyesült Államok és Irán között egy fogolycsere-megállapodást, amelynek eredményeként Wa­shington feloldotta Teherán hatmilliárd dollárjának befagyasztását. 

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!