hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beindultak a cenzorok: teljesen átírják a népszerű gyermekkönyveket
Érzékeny szövegrombolók
Beindultak a cenzorok: teljesen átírják a népszerű gyermekkönyveket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 23.
Berobbant az „érzékenységi lektorok” piaca – ők az új cenzorok, akik eldöntik, hogy bizonyos etnikumhoz és adott nemhez tartozó emberek kiről és mit írhatnak. Amellett, hogy szelektív mérce szerint dolgoznak, és belenyúlnak a kánon részévé vált művekbe, tevékeny­ségük a kortárs alkotói szabadságot is korlátozza.

„Szenteskedő irodalmi vandalizmusnak” nevezik többen, hogy a Puffin Books „érzékenységi” (magyarul általában kisebbségi vagy kulturális) lektorokat (sensitivity readers) kért fel, hogy „fésüljék át” Roald Dahl könyveit minden olyan megfogalmazásért, ami „negatívan hathat egy gyermek saját magáról vagy a világról alkotott képére”.

Az író hagyatékát kezelő Roald Dahl Story Company közleményében arra hivatkozott, hogy nincs a klasszikus gyerekkönyvek „érzékeny” átírásában semmi különös, hiszen az újabb kiadások tervezésekor bevett kiadói gyakorlat felülvizsgálni a szövegben használt nyelvezetet, és mint mindig, most is csak apró, alaposan átgondolt változtatásokra szorítkoztak. Ez azonban nem igaz: több száz – helyenként egész bekezdésekre kiterjedő – módosítás került Dahl eredeti prózájába.

Az éber lektoroknak köszönhetően Augustus Gloop (Bendő Bandi) a Karcsi és a csokoládégyárban már nem „kövér”, hanem „hatalmas”, és az umpalumpák nem aprócskák és alig térdig érők, hanem szimplán „kicsik”. Mindegyik Dahl-történetből eltűntek a szereplők nemére vonatkozó „problémás” utalások (például fiúk vagy lányok). A minden társadalmi egyenlőtlenség

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!