hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végképp eltörölni: így radíroznák ki a térképről a Harry Potter szerzőjét
J. K. Rowling és a cancel culture
Végképp eltörölni: így radíroznák ki a térképről a Harry Potter szerzőjét

Fotó: AP / Bill Haber

2022. 01. 20.
Rájár a rúd J. K. Rowlingra az utóbbi időben. A magát feministaként meghatározó írónő állandó célpontja a „cancel culture”, vagyis eltörlési kultúra nevű jelenségnek, amely mindazok elhallgattatását szolgálja, akik nem értenek egyet az uralkodó ideológiával.

Az eltörlés kultúrája Amerikában a konzervatívok egyik legnagyobb mumusává nőtte ki magát, főleg, hogy a közösségi média mindenható urai egy kattintással még egy hivatalban levő és több millió követővel rendelkező elnököt is el tudtak „tüntetni”. De a jelenség világméretű, és a magukat haladó gondolkodásúnak tartó személyeket sem kíméli – a Harry Potter-sorozat milliárdos szerzője sem feltételezte, hogy őt is elérheti.

A baloldali liberális fegyvernek tartott eltörlési kultúra, úgy tűnik, nem egyértelműen liberális és baloldali. Az utóbbi időben főként egyetlen csoport érdekeinek érvényesítése céljából jelent meg, amely már a saját „elvtársait” sem kíméli. Az LMBTQ névben a T-vel jelölt, azaz a transznemű csoport már az őt életre hívó feminista mozgalom ellen fordult, amire J. K. Rowling évek óta tartó kálváriája az egyik legeklatánsabb példa. De nincs biztonságban a transzfób jelzőtől a leszbikus vagy a melegmozgalom sem, a transznemű lobbi célja minden jel szerint ugyanis az, hogy a biológiai nemeket felszámolja, így a magukat ezekhez viszonyító csoportok ezáltal elveszítenék saját identitásukat.

Ezért történhetett meg, hogy az egyébként harcos nőjogi aktivista Rowling a nőket védő kijelentései miatt kerüljön az eltörlési kultúra kereszttüzébe, olyan durván, hogy még a hatóságok sem hajlandók lépéseket tenni az érdekében. Pár napja jelent meg az edinburgh-i rendőrség közleménye, amely nem kezdeményez eljárást azok ellen a transznemű aktivisták ellen, akik Rowling háza előtt tüntettek úgy, hogy a közösségi médiában közzétett felvételen az írónő lakásának címe is jól látsszon. Később ugyan levették a felvételt, mert állítólag komoly és fenyegető transzfób üzenetek jöttek a posztra válaszul, viszont akkorra már annyian megosztották, hogy máshol továbbra is könnyen elérhető. A rendőrség véleménye szerint mégsem történt bűncselekmény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!