hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így semmisítené meg a transzlobbi az egyik legnépszerűbb írónőt
Miképp kerülhet bárki J. K. Rowlinggal egy ellenséglistára?
 Így semmisítené meg a transzlobbi az egyik legnépszerűbb írónőt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 11.
Az elmúlt években állandósultak a J. K. Rowling ellen indított rosszindulatú, határokat nem ismerő támadások, de ma már nem csak az írónő találhatja szemben magát ilyenekkel. A közös­ségimédia-bejegyzések és a hírek tanúsága szerint bárki eltörlésre ítéltetett lehet, elég, ha önkényesen Rowling támogatójának kiáltják ki.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A saját bevallása szerint is liberális, mindenki jogait és szabadságát támogató J. K. Rowling mondhatni, egyik pillanatról a másikra vált az LMBTQ-közösségek szemében szövetségesből gyűlöletkeltő, intoleráns TERF-fé (trans-exclusionary radical feminist, azaz transzkirekesztő radikális feminista). Pedig „árulása” előtt Rowling maga is rengeteg gesztust tett az LMBTQ-mozgalom felé – nem volt idegen tőle az sem, hogy „utómunkákat” végezzen saját alkotásán (az egyik legnépszerűbb karakteréről, Albus Dumbledore-ról például a könyvsorozat befejezése után „derült ki”, hogy homoszexuális). 

De nézzük, mi indította el Rowling „eltörlésének” folyamatát. 2019 decemberében több írásában kiállt a „transzellenes” megjegyzése miatt munkáját elvesztő Maya Forstater mellett, továbbá az eset kapcsán kifejtette véleményét arról is, hogy a nemek valóságosak, és meghatározzák az ember életét. Ez a kijelentése szembehelyezte a transznarratívával, amelynek az egyik legfőbb célja a nemek teljes megszüntetése. Rowling később azt írta a blogján, előre tudta, milyen reakcióra számíthat, ha az álláspontját megosztja, hiszen ekkorra már négy vagy öt kampány zajlott le ellene, de az üzenetet, a témát rendkívül fontosnak tartotta a nők számára. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!