hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A skót miniszterelnök bukása és a transzkérdés
MINDENKI AZ, AMINEK MONDJA MAGÁT?
A skót miniszterelnök bukása és a transzkérdés

Nicola Sturgeon, Skócia nemrég lemondott első minisztere. A genderideológia kifogott rajta.(Fotó: AP)

2023. 03. 09.
Mi a különös abban, hogy egy nemi erőszakoló a férfiak börtönébe kerül? Az, hogy a vád alá helyezett férfi az eljárás során kijelentette magáról, hogy nő, és emiatt eredetileg női börtönbe szállították. Isla Bryson ügye rávilágított a Skót Nemzeti Párt (SNP) által benyújtott Nemi Elfogadási Reform törvénytervezet súlyos hiányosságaira. Nem mellékesen pedig Nicola Sturgeon első miniszter lemondásához vezetett.

A Nemi Elfogadási Törvény módosítása célul tűzte ki a transzneműek elfogadásának megreformálását. Ennek értelmében orvosi vizsgálat vagy diagnózis nélkül bárki a születési nemétől függetlenül bármilyen neműnek mondhatja magát, akár 16 éves kortól. Az illető, amennyiben három hónapig az új nemi identitásának megfelelően él, új neméről megkapná a hivatalos dokumentumot, és az anyakönyvi kivonatát is átírnák. Ugyan a volt skót első miniszter, Nicola Sturgeon kétnapos vitát követően sikeresen keresztülvitte a törvényjavaslatot a skót parlamenten, az fennakadt Westminster hálóján. Így 25 év után először fordult elő az, hogy London nem fogadott el egy skót törvényjavaslatot. Ez a reform ugyanis az egész Egyesült Királyságra vonatkozó Egyenlőségi törvénybe (Equality Act) ütközött volna. Szakértők attól tartottak, hogy akár „nemváltoztatási turizmus” is kialakulhat, hiszen Skóciában gyakorlatilag gyorsított eljárásban, bemondás alapján lehetne hivatalossá tenni az emberek választott nemi identitását.

A Nemi Elfogadási Reform elsősorban feministák tiltakozását váltotta ki, akik úgy vélték, hogy a kormány lépése veszélybe sodorja a nőket és lányokat, különösen a nemek szerint elkülönített terekben, például a női mosdókban vagy öltözőkben, ahova bárki besétálhatott volna, ha nőnek vallja magát.

Nicola Sturgeon, aki Skócia legelső női minisztereként szolgált, feministának vallja magát, a reformja nőket hátrányosan érintő vonatkozásaival kapcsolatos felvetésekre mégis érzéketlen maradt. Kijelentette, hogy „azok, akik ellenzik a törvényjavaslatot, a női jogok köntösébe bújva leplezik a transzfóbiájukat. Lelkük mélyén hímsoviniszták, homofóbok, sőt még lehet, hogy sokan rasszisták is.” A transznemű aktivistákkal szemben gyakran kiálló neves brit írónő, J. K. Rowling a női jogok eltiprójának titulálta Nicola Sturgeont a skót kormány „mindenki az, aminek mondja magát” elve miatt, amely véleménye szerint már eleve veszélyeztetett (például börtönben levő) nőket tesz ki a bántalmazás lehetőségének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!