Szovjet tempó: törvényjavaslat kriminalizálná az otthoni gyűlöletbeszédet Skóciában 
Többen aggódnak, hogy mindez csorbítja a szólásszabadságot és besúgórendszer létrejöttét segítheti elő
Szovjet tempó: törvényjavaslat kriminalizálná az otthoni gyűlöletbeszédet Skóciában 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 29.
Ellentmondásos törvénytervezet került a skót parlament elé, ami büntethetővé tenné a „gyűlöletbeszédet” még abban az esetben is, ha az valakinek a saját otthonában hangzik el. Kriminalizálnák többek között az életkorra, fogyatékra, vallásra, szexuális orientációra, transzgender identitásra vonatkozó negatív kijelentéseket, amivel sokak szerint jelentősen csorbulna a szólásszabadság.

Skót parlamenti képviselők kérdezték ki az igazságügyminiszter Humza Yousafot kedden a Gyűlöletbeszéd és Közrend törvényjavaslatról, ami új büntetőjogi kategóriát hozna létre, „a gyűlöletkeltést”. 

A javaslat büntethetővé tenné az életkorra fogyatékosságra vallásra és szexuálisorientációra irányuló úgynevezett „gyűlöletbeszédet”, még abban az esetben is, ha az a családi asztal körül hangzik el.

Számos erős kritika után melyek szerint a törvényjavaslat a szólásszabadság erőteljes csorbításával fenyeget, A miniszter beleegyezett, hogy módosítsa a javaslatot, és megpróbálja a szólásszabadságot jobban biztosító záradékokkal ellátni, amikor a második stádiumba lép a parlament előtt. A módosítás szerint csak akkor lesznek büntethetőek az elkövetők, ha gyűlöletszítás volt a szándékuk.

Frank Füredi szociológus szerint a tervezet helytelen és veszélyes, mivel arra készteti majd a gyermekeket, hogy feljelentgessék és besúgják szüleiket.  

"Úgy tűnik a skót nemzeti párt által irányított kormány egyik célja az emberek magánélete és nyilvánosság előtti viselkedése közötti határvonal eltörlése. Totalitariánus módon biztosítaná beavatkozási jogkörét az emberek otthoni életébe és családi ügyeik szabályozásába."

Több csoport megkongatta a vészharangot az új törvényjavaslat kapcsán, beleértve a BBC Scotland csatornát, katolikus püspököket, Skócia Humanista Egyesületét és a skót rendőrszövetséget. Adam Tomkins tory képviselő arra figyelmeztetett, hogy a javaslat túlságosan messzire viszi a cenzúrát. 

“Amikor a büntetőtörvények hatályát vizsgáljuk ebben a parlamentben, ügyelnünk kell arra, hogy ne kriminalizáljuk alul, se fölül a bűntetteket, és győződjünk meg arról, hogy akaratlanul nem csinálunk bűntényt abból, amire szabadságunk kellene, hogy legyen.”

Liam Kerr skót konzervatív igazságügyi szóvivő szerint a javaslat eredetileg is „zavaros” volt és „még mindig komoly problémák vannak vele, amit meg kellene oldani”. 

(National Review/RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!