hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akcióban a mélyállam: csendes puccs volt a Watergate-botrány
A deep state titkai
Akcióban a mélyállam: csendes puccs volt a Watergate-botrány

Forrás: AP / Ray Stubblebine

2023. 06. 14.
A „Watergate” az Egyesült Államok történelmének egyik leghírhedtebb botránya. Egy frissen megjelent könyv szerint azonban a publikum csak az események leegyszerűsített változatát ismeri, ami elfedi az ügy felgöngyölítését aktívan befolyásoló mélyállam szerepét.

Tavaly júniusban volt annak a botránynak az ötvenedik évfordulója, amelynek hullámai magukkal sodorták Richard Nixont, az USA harminchetedik elnökét. 1972. június 17-én öt betörőt (akiket sokszor csak ,,a Fehér Ház vízvezeték-szerelői” néven emlegetnek) fogtak el a Watergate épületegyüttesben, ahol a Demokrata Párt vezetése, a Nemzeti Demokrata Bizottság bérelt irodákat. A gyanúsítottaknál feszítővasakat, idegen zárak kinyitására al­kalmas eszközöket és telefonba szerelhető lehallgatókészülékeket találtak. Fél évvel később Nixon elsöprő többséggel megnyerte az elnökválasztást (Massachusettsen kívül minden államban győzött, és összesen 18 millióval több szavazatot kapott, mint demokrata ellenfele,

George McGovern). Második elnökségének azonban alig felét tudta csak letölteni; 1974. augusztus 8-án bejelentette, lemond hivataláról. A Watergate-ügy alapját jelentő betörés és az elnök távozása között tehát több mint két év telt el, így felmerülhet a kérdés: mi történt ez idő alatt? A dolgok teljes megértéséhez mindenekelőtt érdemes megismerni azt a környezetet, amelyben a Watergate-ügyből botrány lett.

Viharos ’60-as évek

Christopher Caldwell, neves lapokban publikáló újságíró Garrett M. Graff Watergate: A New History című könyvének ismertetőjében kiemeli: a Watergate-et nem kezelhetjük külön a kor társadalmi dinamikájától.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!