hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kis teljesítmény, növekvő elégedetlenség
A Scholz-kormány első évének mérlege
Kis teljesítmény, növekvő elégedetlenség

Tüntetők a német pénzügyminiszter, Christian Lindner, Annalena Baerbock külügyminiszter és Olaf Scholz kancellár maszkját viselve(AP/Michael Sohn)

2023. 01. 05.
A Jelzőlámpa koalíció első évét főként az orosz–ukrán konfliktus, és az elszabaduló energiaárak határozták meg. Emellett azonban szép csendben sikerült néhány szociális intézkedést is megvalósítani, ám ez kevés volt ahhoz, hogy a kormánypártok közül kettő népszerűsége ne zuhanjon a mélységbe.

Olaf Scholz kormánya az első pillanattól kezdve válságok sorát kellett, hogy kezelje, köztük néhány külső körülmények miatt, mások pedig az EU, és benne Németország döntései miatt vált egyre súlyosabbá. Miután 2021. év végén a két baloldali és a liberális párt megkötötte a 140 pontos koalíciós szerződést, a 2022-es év elején meginduló események gyorsan a partvonalra sodorták az abban foglaltak nagy részét. 

Háborús helyzet

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása egyértelműen meghatározta az év elejét, ám pontosan két nappal azelőtt, hogy Oroszország bevonult volna Ukrajnába, a német kormány hivatalosan is leállította az Északi Áramlat 2 csővezeték üzembe helyezését. És az is pontosan két napba telt a német kormány számára, hogy miután az oroszok elindították a különleges katonai műveletet, megszavazza az első fegyverszállítmányt Ukrajna számára, ezer páncélököl és ötszáz föld-levegő rakéta formájában. 

A német hadsereg nem rendelkezett elég tartalékkal ahhoz, hogy Ukrajnát is segítse és védekezőképességét is megőrizze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!