hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért akarta feléleszteni Napóleon a Római Birodalmat?
Így született köztársaságból birodalom
Miért akarta feléleszteni Napóleon a Római Birodalmat?

Forrás: Wikipédia / Musée national du Château de Fontainebleau

2023. 11. 29.
Az elmúlt másfél évezredben számos európai politikai hatalom tekintett sóvárogva vissza a Római Birodalomra annak nagysága és gazdagsága miatt. Sokan közülük kísérletet tettek az egykor a Földközi-tengert „római beltengerré” változtató birodalom helyreállítására. Az ő hosszú sorukba állt be Napóleon is.

A z elképzelhetetlen 476-ban bekövetkezett. Odoaker germán hadvezér lemondatta az utolsó nyugatrómai császárt, Romulus Augustulust, a császári jelvényeket pedig Konstantinápolyba küldte. Odoaker nemsokkal később felvette a rex Italiae (Itália királya) címet, és ezzel végleg megszüntette a Nyugatrómai Birodalmat. Azonban az egykori dicsőséges birodalom eszménye továbbra is fennmaradt.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Renovatio Romanorum imperii

Elsőként Justinianus keletrómai császár próbálta meg visszaállítani Róma nagyságát. Konstantinápolyból kiinduló seregei sikeresen visszafoglalták az ősi várost és a Nyugatrómai Birodalom egykori területeinek jelentős részét. A bizánci fennhatóság alatt álló Róma azonban sokat vesztett jelentőségéből, majd a pápa vezetésével végleg kikerült Konstantinápoly befolyása alól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!