hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit pénzel Gázában az Európai Unió?
Az EU a Gázai övezet legnagyobb „szponzora”
Mit pénzel Gázában az Európai Unió?

Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer a Gázai övezetből indított rakétákat fog el Askelonban.(Fotó: AP / Tsafrir Abayov)

2023. 12. 14.
A terrorállamként működő Gázai övezet fennállása óta főként külső adományokból él. Mi motiválja az EU-t, hogy támogassa? Mennyire jár el körültekintően, amikor százmillió eurós pénzeket juttat folyamatosan a térségbe?

Petri Bernadett, a Huszonegyedik Század Intézet elemzője a Hit Rádió Világnézet műsorában beszélt arról, hogy Gáza és az EU kapcsolata egy hosszú távra visszanyúló „együttműködés”, amely a Palesztin Hatóság megalakulásához is vezető 1994-es oslói szerződéssel jött létre. „Az európaiak lelkesen csaptak bele az ambiciózusnak tűnő projektbe, és döntöttek úgy, hogy százmilliókat fordítanak arra, hogy közreműködjenek egy független állam létrehozásában, melytől a régió stabilizálódását remélték.”

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője szerint a nemzetközi kapcsolatoknak nem ez a legsikeresebb egyezményeken alapuló megállapodása; sokszor még a felek sem tudták mihez tartani magukat, ezt próbálta felülírni egy gazdasági támogatás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!